top of page

Академия по културен мениджмънт.Заместник-председателят на МЦРОО Александрос Вагенидис взе участие във втори етап на следдипломна акаедмия по културен мениджмънт в Берлин, Германия, организиран от Гьоте Институт, с подкрепата на Столична община, Асоциация за развитие на София и Община Берлин.

Участниците са хора от различни области на културата, сред които актьори, диригенти, певци, художници и др., както и хора от общински и държавни културни институти.

Основни теми на академията са създаването на стабилни партньорства и възможностите за спонсориране на различни културни мероприятия.


В течение на 6-те дни в Берлин участниците се запознаха с добрите практики на Германия в културната сфера и дискутираха как могат да постигнат подобни резултати и на местна почва. Със съдействието на проф. Карстен Винтер от Хановерския университет се разработиха различни стратегически проекти. Нашият заместник-председател, в качеството си и на организатор в ОКИ ДК „Средец“, заедно с г-жа Ирина Белева, бивш генерален консул на Р. България в Китайската Народна Република, г-н Жорж Йорданов, музикант и главен мениджър на акапелен ансамбъл “Vox Orphikus” ще си сътрудничат в проекта „Пътят на коприната“ за популяризиране на българската култура в Китай и привличане на голямо количество китайски инвеститори. На 28 март Китайската национална комисия по развитие и реформи, Министерството на външните работи на страната и Министерството на икономиката от името на Държавния съвет съвместно обявиха «Визия и план за действие относно съвместното изграждане на Икономически пояс „Път на коприната“ и „Морски път на коприната – 21 век“, който предизвиква значителен интерес от страна на международната общност. Понастоящем, вече има над 60 държави и международни организации от териториите, включени в проекта.

Последните два етапа на академията са през месеците октомври и декември в Гьоте Институт София, когато всички проекти трябва да бъдат завършени.


bottom of page