top of page

Посещението ми в Европейския парламент в Брюксел


Всичко започна от там, че видях в интернет обявен селфи-конкурс в страницата на евродепутата Ева Паунова на тема „Моят град и Европейския съюз” и реших да участвам. Трите най-харесвани снимки във фейсбук щяха да спечелят посещение в Европарламента и среща с Ева Паунова. Конкуренцията беше голяма – от около 50 снимки. Получих огромна подкрепа в интернет, но не бях един от първите. Много съм щастлив, че получих специалната награда заради креативността и идеята на снимката. Обадиха ми се, че съм спечелил и всичко стана много бързо със заминаването след това.


Групата, с която тръгнах от България, беше много разнородна – младежи, кметове, бизнесмени, предприемачи, интересни хора. Пътувахме около 40 човека.

Първия ден, веднага след като пристигнахме, имахме свободно време и разгледахме града. След това имахме работни срещи в Европейския парламент с председателя на младежката организация на Европейската народна партия Луиз Кардозо и Анна Костиус от Млади професионалисти във външна политика (обсъдихме ролята на младежките организации).Вечерта имахме официална вечеря с Ева Паунова. Тя е много позитивен и лъчезарен човек и се радвам, че хора като нея представят България по света. Тя ни обясни подробно как протича един неин ден – как сменява, например, по три полета, за да присъства на различни заседания, срещи и интервюта.


На вторият ден посетихме отново Европейския парламент за среща с Ева Паунова и Андрей Ковачев. В същия ден имаше извънредна пленарна сесия по повод Brexit и цялата група присъствахме на заседанието. Усещаше се напрежение между политическите партии заради всичко, което се случва във Великобритания.


Много се радвам, че посетих този красив град и че успях да присъствам на заседание в Еврапейския парламент и да чуя изказванията на Найджел Фараж, Льо Пен и Юнкер. Това ще ми остане като най-ярък спомен. Направи ми впечатление, че охраната бе засилена навсякъде. Масово присъствие на хора по сигурността по летището, около сградата на парламента, по улиците. Едно е да гледаш по новините, а съвсем друго е да си в реално време там и да чуваш и виждаш със собствените си уши и очи.


Брюксел много ми допадна като град, впечетлен съм от архитектурата на сградите и това, че почти всички са реставрирани и изглеждат наистина внушително. Имах възможността да видя Гранд Плас – централния площад на Брюксел. Видях един от символите на града „Манекен Пис“. Всички участници в групата си разменихме контактите и се надявам да работим заедно по някой общ проект в бъдеще, тъй като и те са млади и енергични, пълни с идеи. Хубаво е да се пътува и да се опознават нови места и дестинации. Един вид, да си свериш часовника. Защото наистина може Брюксел да е по-хубав град, но и София и България не отстъпват с нищо.


bottom of page