top of page

От 7-и до 12-и октомври, 2016 г. се състоя работно посещение в Берлин, като втори етап на проекта &q


В сутрешната сесия на първия ден от посещението екипа говори за привличащите и отблъскващите фактори за миграцията.След това посети много от важните места на Берлин свързани с миграцията още по времето на желязната завеса.


През втория ден се проведе кръгла маса с експерт по въпросите на миграцията и работна среща по привличащите и отблъскващите фактори.След това направихме видеопрезентации за миграцията. Вечерта имахме мигрантска филмова вечер. Гледахме литовски филм с няколко литовски емигранти в Германия.
Ден 3. Имахме наистина дълъг ден. Проучвахме историята на Германия. Посетихме многобройни исторически забележителности в Берлин. Един от тях е музея и жертвите на нацизма.

По-късно вечерта беше време за традиционната вечер, в която отново детайлно представихме страните си.
През четвъртия ден имахме посещение на сирийските бежанци в Берлин, бежанските домове, правителствени институции и организации, които ги подкрепят през този труден за тях период.


Посетихме и седалището на германския парламент (Бундестаг). Гледахме презентация на историята на сградата.
На петия ден посещенията продължиха с бежанския спешен център в Берлин. Това е дом на 400 бежанци от опасните страни - предимно сирийци. Бяхме въведени в реалността на бежанците, как са пристигнали, правния лабиринт за получаване на убежище на лицата, търсещи такова, възможностите и предизвикателствата пред тях.
Шестият ден беше посветен на оценката на проекта и неговото продължение, което следва през следващата година.bottom of page