top of page

София, един красив град…


Ще Ви покажа красивата страна на София – градът, в който живея през последните 3 седмици и градът, който успях да обикна. Мисля, че много хора знаят много малко или са видели или чули малко позитивни неща за българската столица, така че Ви каня да я опознаем малко по малко, така както аз я виждам през собствените си очи. За мен също това е едно продължително опознаване и аз истински вярвам, че зависи от всеки един от нас да изживява живота си по правилния начин.

Исторически дати:


София е била първоначално тракийско селище, наричано Сердика, на името на тракийското племе „серди”, което я е населявало.

София е била завладяна от римляните и преименувана на Улпия Сердика по време на управлението на император Траян.

През 447г. градът е бил унищожен от хуните, но е възстановен от византийския император Юстиниан и прекръстен на Триадица.

От XII-ти до XIV-ти век, София е била развиващ се център за търговия и стоки. Преименувана е на София през 1376, на името на църквата Света София.

София е завладяна от Отоманската империя през 1382 и е освободена с помощта на руските отряди през 1878, като е обявена за столица на автономно Княжество България през 1879, което по – късно се превръща в Кралство България през 1908.

Места, които съм посетил:

Катедрален храм Свети Александър Невски е български православен храм, построен в нео – византийски стил и действа като катедрален храм на българския патриарх.

Той е един от най – големите православни катедрални храмове в света и е главна туристическа дестинация в София.


Софийският университет е най – старото висше учебно заведение в България, открит на 1 октомври 1888. Неговото построяване е финансирано от Братята Георгиеви, чиито скулптури сега се издигат на неговата фасада.


Древната крепост Сердика

Останките от древната крепост Сердика са изложени в подлеза между Президентството и Министерският съвет в София. Градът Сердика е бил основан 2000 години преди новата ера от тракийското племе серди, което се установило в региона, богат на горещи минерални извори.


Нощен живот и отдих:

София предлага голяма вариация от възможности за забавления и безброй занимания за през свободното време. Търсачите на градски приключения ще се затруднят докато изберат от безбройните изкушения: клубове, дискотеки, барове, пъбове, лаундж барове и кафенета.

Булевард Витоша е главната търговска улица в центъра на София, тук може да намерите магазини, барове и ресторанти.


Градската градина е малък парк в центъра на града, той е домът на Народния театър. Това е красив парк, в който се издигат статуя на балерина и фонтанен ансамбъл и предоставя спокойно място за местните шахматисти.


Накрая искам само да Ви дам един съвет, ако имате възможност да посетите София – НАПРАВЕТЕ ГО!


bottom of page