top of page

Kакво знаят българските студенти за ЕДС?


Разходихме се по улиците на София, за да разпитаме младежите какво знаят за доброволстването и проектите, свързани с него. Отидохме до Софийския университет и се срещнахме със студенти на възраст от 19 до 25 години.


Повечето от тях не бяха запознати със смисъла на доброволчеството, най – често срещаният отговор беше, че доброволчеството е „работа без заплащане”. Въпреки това не всички смятат, че това е лошо нещо, понякога не е задължително да бъдеш заплатен, особено когато го правиш за себе си, а също така и за другите. Студентите също така ни отговориха, че доброволчеството е нещо в полза и за доброто на другите, своеобразна привилегия, защото доброволчеството означава да усъвършенстваш себе си, използвайки друг начин на мислене, да бъдеш отворен към запознанства с нови хора и да станеш част от техните истории. Това може да бъде предимство, защото от една страна можеш да помогнеш на хора в нужда и в същото време да се срещаш с нови хора и да се чувстваш полезен за някого. Друг участник пък ни каза, че доброволчеството е необходимо, когато има проблем в икономиката: когато има трудни ситуации, частните институциите трябва да съдействат.

Относно вида на доброволчеството, за който говорят нашите съдействащи, се отнася до животни, бездомни, промоутърска дейност, хора с увреждания… Те също така знаят и различни организации, които се занимават с това.


Що се отнася до ЕДС (Европейска Доброволческа Служба), програма на Еразъм +, повечето от тях нямаха идея, но ние открихме едно 19-годишно момиче, което знае за нея и тя ни каза: „това е страхотен избор и възможност, чрез който можеш да общуваш с различни страни”. Срещнахме и друго момиче, на 25 години, което сподели: „Тук в България, срещам за пръв път ЕДС доброволци и мисля, че е полезен и изграждащ опит, който бих опитала с удоволствие, когато приключа с обучението си.”

За да обобщим, смятаме, че хората виждат една наистина добра идея, но проблемът е, че не съществува достатъчно промотиране сред младежите. Ние обаче смятаме, че ако хората знаят за това, ще има наистина добри отзиви, защото това е възможност, която позволява среща с нови хора, нови места, нов опит… Това също отваря съзнанието ти, можеш да обмениш много опит, можеш да се почувстваш полезен, можеш да научиш много за другите страни и култури… И най – хубавата част е тази, че всички между 17 – 30 години могат да участват, защото всичко е обхванато.


bottom of page