top of page

Работа на ЕДС с младежите в Тервел


Пътешествието ми започна в понеделник, когато заедно с моите приятели посетихме градчетата Трявна и Тервел.

Тервел е тихо място. Нашата работа там беше свързана с това да помогнем на местните деца в училищата и детските градини с уроците им по английски език. Чудих се как ли малките прекарват времето си тук? Споделях дните си с тях, тъй като исках да проуча с какво се занимават децата в града. Първоначално смятах мястото за доста скучно, но в последствие разбрах, че на тях им харесва тук и не остават без интересни занимания.

Първо посетих гимназията и се присъединих към клуба по английски език.


Учениците работят усърдно заедно с учителя си.

След това се присъединих към моята приятелка в детската градина. Заниманието с малки деца е нелесна задача. Детската реч е трудно разбираема, но за сметка на това е забавна и не натоварваща. Освен това, работата с малчугани те зарежда с много положителна енергия.


След като пристигнат, децата си почиват за около два часа и отиват на урок по български език. Знанията им са вече доста напреднали, благодарение на добрата подготовка.


След урока по български, обядват и отиват на тренировка (напр. танци).


Тук се провеждат уроците по изкуства.
Не мога да повярвам, че отначало помислих мястото за скучно. Тук дните на ентусиастите за запълнени!

Учениците, а и всеки друг който иска, могат да използват училищния фитнес през деня.Имат си и голям градски парк в Тервел.

Моите приятели ми споделиха, че се разхождат тук през свободното си време. Тервел не е сред най-желаните места от младите, но със сигурност не е и от най-скучните. Има няколко места за развлечения и спорт, но например няма кино или пък бар… Което всъщност едва ли е проблем за участниците в проекта, тъй като те предпочитат да спестят пари и с тях да пътуват повече.

Най-старото дърво в град Тервел - на повече от 400 години.

Като заключение – не мога да кажа, че Тервел предлага много възможности. Няма клуб, кино, кафене или бар. За сметка на това обаче, има места където младите могат да спортуват или да научат нещо ново, а и не само те – местните жени например се занимават с ръчна изработка на изделия и участват в обучителни курсове. Това в края на краищата е по-важно, тъй като свободното им време не се пропилява със забавления, а с добиване на нови знания.


bottom of page