top of page

Свят източник на информация за младите хора: Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”


Най-старата публична институция на България. Искам да ви разкажа за приноса на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, най-голямата библиотека в страната, към младите хора и към историята.


В момента, в който прекрачихме прага на библиотеката, до носовете ни достигна невероятния аромат на книги. Беше сякаш се бяхме пренесли в друго време. Нормално е да се чувстваме по този начин, особено ако погледнем към историята на създаването на библиотеката, тъй като тя е служила на любителите на книги повече от 138 години (от 04.април.1878г.).

Библиотеката разполага с много по-различна аура, която ни кара да искаме да прочетем всички книги по полиците. Библиотеката е само на десет крачки от Софийския университет и това е голямо предимство за университетската младеж. Но не само за студентите. Фактът, че библиотеката е разположена в сърцето на града привлича хора от всички възрасти тук. Хората могат да гледат на архивите в библиотеката според техните интереси. Това е много богата библиотека за студенти, които извършват академична работа; намират се най-старите ръкописи, различни исторически текстове.

Видяхме и няколко снимки, исторически предмети, писания, чийто текст бихме искали да разберем.

Нещо повече – за тези, които обичат да работят на компютър, за тези, които не разполагат с време, за да отидат в библиотеката – всички книги могат да бъдат достъпни чрез търсене в дигитална библиотека в библиотеката на самата библиотека. Аз също търсих няколко османски артефакти чрез дигиталната библиотека.

В началото на тази година, един клуб е създаден от администрацията на библиотеката за насърчаване на младите хора и за развлечение на гражданите в същото време; Литературни галерии, поетични спектакли, мюзикъли, този проект, който ще бъде продължен и докато вземам участие, е най-красивият проект на библиотеката, и администрацията на библиотека е отворена за мнения и препоръки по този въпрос.

Ние искаме да се присъединим към музикална вечер в Библиотеката.


bottom of page