top of page

Гаранция за младежта в практиката: Елвис създава работа за себе сиЕлвис Шкрипунас винаги е бил амбициозен. Докато другите деца са мечтали да бъдат пожарникари, лекари или астронавти, когато пораснат, Елвис си се е представял с костюм и куфарче.

Той започва първата си платена работа, когато той е бил само 16 и е изпъквал в училище. Семейните финансови затруднения не са му позволявали да учи в университет, но той решава да учи управление на бизнеса на непълно работно време в колежа, така че да може да работи в същото време. Работните места, в които се е ангажирал му дават ценен опит и когато той се озовава безработен на 23, той решава да постави този опит на практика и да създаде работа за себе си.

"След като научих много за IT и маркетинга от само себе си и чрез обучението си", обяснява той, "аз реших, че искам да започна моя собствена компания за дигитален маркетинг."

Това бешерешението, което накара Елвис да вземе участие в подкрепа на схемата за гарантиране на младежта за програма самостоятелна заетост. Чрез програмата, той получава консултации и - след пускането на убедителен бизнес план - € 11.200 за финансова подкрепа, за да му помогне да купи оборудването, което му трябваше да започне бизнеса си - Emisija.

След една година упоритата работа на Елвис се отлаща. Emisija процъфтява, той продължава да поема нови клиенти и се надява скоро да наеме други млади хора като него. Той също така вижда ползи в личния му живот. "Благодарение на схемата съм натрупал доста нов опит и съм по-независим от всякога. Стоя стабилно на краката си и мисля да получа заем за апартамент."

За програмата

Подкрепата за програмата за самостоятелна заетост се финансира от Европейския социален фонд (ЕСФ) и се изпълнява от литовската трудова борса. Програмата помага на младите хора, които току-що са започнали или планират да започнат свой собствен бизнес и да станат самостоятелно заети лица. Тя предлага финансова помощ и консултации, за да се помогне на младите хора да създадат работни място, закупят необходимото им оборудване и развият своите бизнес планове.

Младежка безработица в Литва

Към юли 2016 г., 16,5% от младите хора под 25 години в Литва са били безработни.

В Литва, Гаранция за младежта предлага на младите хора на възраст 15-29 заетост, да продължат образованието си, стаж в рамките на четири месеца след като лицето е станало безработно или е напуснало началното си образование.

Прочетете повече тук.


bottom of page