top of page

Мария Русинова за младежкия обмен „Спрете насилието”


Мария е 20-годишна студентка от София. Тя учи право и има много и различни интереси като танци, спорт, пътувания... Това е и причината тя да се възползва и да участва в някои предложени от нашата организация, МЦРОО, младежки обмени. Последният път, тя посети Малага, Испания в младежкия обмен, наречен „Спрете насилието”.

Тя решава да отиде в Испания, защото никога не е била там, и иска да открие тази красива страна и да разбере повече за нея. В допълнение, Малага, защото е топло през ноември. Тя решава също да отиде, защото обича да пътува, да научава нови неща, да се среща с нови хора.


Най-доброто нещо, до което я доведе това преживяване, е преди всичко щастието. Тя научи много неща и обикна Малага.

Ако трябва да назове причини, поради които да препоръча младежкия обмен, то те са опознаването на много различни култури, нова храна, нови различни стилове музика, среща с нови хора. Това е наистина важно.

Темата е била „Спиране на насилието” и това е наистина голям проблем в Европа, който засяга много хора. Страните, които участваха в този проект са: Италия, България, Испания, Португалия и Франция. Обсъждано беше домашното насилие, участниците научиха допълнително по темата и по този начин откриха, че то съществува около нас, и ние не го знаем от преди.


Мария беше ръководител на екипа изпратен от МЦРОО, който направи много работилници, свързани с темата. Любимата ѝ беше да се опише насилието в нашата страна. Презентациите бяха по национални групи и България се представи най-добре, когато трябваше да опишат по различен начин насилието в страните-участнички.

Проектът беше организиран много добре. Имаше различен вид дейности, игри, работилници, обедна почивка, работни срещи и вечерта – културни вечери (традиционна храна, история, различни традиционни танци и музика).


Участниците също така имаха свободен ден, в който посетиха старата част на града, Катедралата и се разходиха по живописните му улици.

Това не е първият проект, в който Мария участва. Тази година тя беше в Полша, през месец март. Решила е да отиде в Малага, защото в Полша пътуването е било вълнуващо и се е срещнала с нейната първа група, а това е един наистина добър опит. Така тя решава да се присъединява и стреми към все повече и повече младежки обмени.


bottom of page