top of page

ЕДС: Европа ви Дава Света


Алесандра е двадесет и седем годишно момиче от Италия. През юли 2015 г., след като се дипломира Икономика и работи в рекламна агенция повече от година, тя решава да предприеме ново и вълнуващо преживяване, носещо името ЕДС, като отива да живее и да бъде доброволец в Хърватска за девет месеца. Като изявен участник в такъв тип мероприятие още оттогава тя започва да убеждава своите приятели, роднини и познати да участват в ЕДС проект. С течение на времето, нейната приятелка Мария сега е участник по такъв проект, което я кара да се чувства много горда и щастлива, както и изключително подготвена да й гостува в София.


Как избра да участваш като доброволец в ЕДС проект?

През март 2015г., докато си търсех работа, попаднах на статия на момиче, в която тя обясняваше как ЕДС й е помогнал да стане по-успешна в това, с което се е захванала да прави, в частност в успешното търсене на нова работа. Намерих го за впечатляващо. Въпреки че изучавах Икономика, имам представа, че в живота не търся резултата да бъда богат или успешен мениджър. Искам работа, която харесвам. Искам да имам възможността да съхраня хобитата си, приятелите си, да имам време да пътувам. ЕДС изглеждаше перфектната комбинация - и така и се оказа! Тогава аз видях удобен случай за доброволчестване в организация, носеща името Outward Bound Croatia - и осъзнах, че ЕДС е нещото, на което исках да посветя времето си!

Кажи ни повече за ЕДС: с какво се занимаваше?

Вианаги казвам, че моят ЕДС е специален за мен: Организацията, която ме прие е Outward Bound Croatia (OBC), нестопанска организация, занимаваща се с образование, която помага на хора да открият потенциала в себе си чрез предизвикателства сред природата. ОВС е за приключения, предоставящи неизвестното, подтикващи за справяне с него, изпитващи границите на човек, неговия кураж, адаптивност, способност да бъде част от общото и възможността да работи задоволително с другите. Всичко това всред забележителни места из Хърватска - гори, планини, реки, езера и морето - те, които бяха както мое работно място, така и моя класна стая.


Добре, но нека обясня практическата страна на нещата: Бях отговорна за популяризирането на организацията с помощта на блогове и социални мрежи. Имах възможността да ръководя групи по време на младежки обмени по “Еразъм+” и ОВС образователни програми, да пиша и прилагам проекти, да търся и допринасям за отпускане на средства, да предствлявам ОВС по време на официални и онлайн събития.

Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъска от самото начало?

На първо място беше езикът: Беше двойно предизвикателство, говорейки английски с моите съквартиранти и с членовете на организацията, да слушам по цял ден хърватски език без да имам ни най-малка представа какво хората казват.

Но, от друга страна, предизвикателството “английски език” беше далеч по-приемливо от това, което очаквах: Нуждаех се от два месеца, за да свикна с него и да говоря свободно (За жалост на моите съквартиранти.). Относно хърватския език дадох всичко от себе си да разбера, да уча (Благодаря на нашите търпеливи учители.) и да кажа нещо, но едва последните месеци можех да разбирам поне няколко фрази, докато хората говорят. И сега продължавам понякога да проверявам приложението за учене на хърватски език, пея на хърватски и отново преглеждам бележките от курса си, надявайки се да го усъвършенствам в бъдеще.


На второ място: Нямах достатъчно опитност с дейности на открито или с младежки обмени. Да бъда честна, в началото бях изплашена, че те ще съжаляват за това, че ми предоставят тази невероятна възможност.

Така че изполвах цялата си енергия в това, което вършех, без да се отказвам (Практикувах скално катерене, като едновременно плачех и се смеех - какъв по-добър пример за “challenge accepted”!?) и изцяло възприех философията на ОВС: Позволи на ентусиазма да завладее всяко едно предизвикателство, пребори непознатото, не бъди изплашен от слабостите си и ги превърни в свои сили, докато се учиш.

Както можете да си представите, обичам да говоря с метафори, така че не мога да не спомена, че името Outward Bound е морско понятие, което изгражда представа за кораб, напуснал своя пристан, за да се отправи към откритите води.

Това беше и първата картина, която си представих за ЕДС, и мисля, че към края това беше и най-голямото предизвикателство - да напусна пристана и да продължа да плавам щастливо из откритите води.

Защо смяташ, че ЕДС е важна възможност?

Мога да изброя дозина причини да отидеш на ЕДС. В моя случай ЕДС ми даде неоценим подарък, накара ме да срещна стотици различни и впечатляващи хора, научи ме на хиляди уроци и ми помогна да си намеря работа - веднага след прибирането си вкъщи започнах работа като консултант маркетинг продажби в международна компания в Комо. Много съм щастлива за работата си и съм сигурна, че нямаше да мога да я намеря без ЕДС.

Ето и някои от уменията, които смятам, че ЕДС подобри в мен: умения по чужди езици, адаптивност, предприемачество, активност, социална и гражданска ангажираност, толерантност, справяне със стереотипи и расизъм, отворен мироглед, умения за говорене пред публика, независимост, както и придобит дух за работа в екип. Но, разбира се, винаги преоткривам повече и повече. Също така трябва да спомена, че веднъж започнеш ли да се срещаш с хора от целия свят и да пътуваш, започваш да се чувстваш повече “гражданин на света”, което е едно от базисните изисквания младите хора да станат отговорни възрастни.


Имаш ли съвет за младежите, които искат да доброволчестват в чужбина?

Направете го!!! Не си мислете, че нямате време за това, че сте твърде стари или твърде млади. Не слушайте хора, които ще ви кажат, че това е “загуба на време” - грешат! Разбира се, вие трябвате да сте отворени към света и нетърпеливи да си помогнете да излезете от зоната на комфорт. Има много възможности - за краткосрочен ЕДС (от 2 седмици до 2 месеца) или пък дългосрочен ЕДС (от 2 до 12 месеца) в различни държави на различни теми. Можете да научите повече на: https://europa.eu/youth/EU/voluntary-activities/european-voluntary-service_en

Също можете да последвате фейсбук страницата на ЕДС! Искам също да кажа, че има и нова инициатива на Европeйския съюз, а именно European Solidarity Corps. Тя дава възможност на младите хора да доброволчестват по проекти в собствените си страни или в чужбина, като облагодетелстващите се общности са естествено хората из цяла Европа. За повече информация можете да последвате този линк: https://europa.eu/youth/solidarity_en

Ако все още не сте убедени, можете да изгледате това кратко видео: https://www.youtube.com/watch?v=-5a2FiLHGSw , което разказва историята на мен и моите трима другари и какво направихме по време на нашия съвместен ЕДС. Чувствайте се свободни да завиждате! :)


bottom of page