top of page

З.Ваклинов: Готов съм да споделя всичкия мой опит и познания


Уча „Европеистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и съм на 20 години.

Кога взе участие в първия си проект ?

- Миналата година през май, моят първи проект беше политически диалог през Ключова дейност 3 , чрез програмата „Младежта в действие“,и беше в Турция, о. Джунда, за 10 дена. Пътувайки до Истанбул, Измир, о. Джунда и Балъкесир, аз се почувствах въодушевен и благодарен за възможността, която ми беше предоставена. Бях много тъжен, когато проектът приключи, чак се разплаках.


Как ще опишеш първия си опит?

-Беше такова уникално преживяване, което ми се случи за първ път в живота-прекарах 10 дена, докато живях с младежи от 10 различни държави, дискутирахмеразни политически и младеджки теми, ядохме, плувахме, купонясвахме заедно. Почувствах си сърцето докосното и си обещах, че няма да е последният проект, в който взимам участие за годината.


Би ли дал информация за другите си проекти?

2 месеца след това отидох на втория си проект, който беше младежки обмен по Еразъм+. Беше в Унгария, Кемеш, за 2 седмици! Бях лидер на българската група по това време. Живях заедно с 40 души от различни държави в палатки в красивото малко село.Карахме колела, пътувахме до близките села,пихме бираи седяхме около огън през късните вечери. Най-интересната част от този проект беше различните работилници, които имахме. Аз се включих в една за аналогова фотография. Използвахме 30-годишни камери и 40-годишна хартия, пътувахме до хърватската граница и други интересниместа и правихме снимки, които символизираха мигрантската криза. Всичко беше много полезно за мен, тъй като научих основите на фотографията, упражнявах лидерските и езиковите си умения, приспособих се повече към различните култури, които живяха там с мен. Обичах частта, в която всяка вечер груповите лидери се събирахме, заедно с тези на работилниците, с организаторите в кръг и отчитахме дейностите за изминалия ден, дискутирахме плановете за идните дни, бъдещи събития и т.н.Отнасяхме се сериозно, което обичам най-много при проекти.


След като се прибрах вкъщи от Унгария, отидох на проекти в Латвия, Банско(България) и за втори път в Унгария на други младежки обмени и тренировъчен курс.Всички бяха големи преживявания за мен, които ме осветиха за теми, които Европейският съюз промотира- младежката безработица, миграционната криза, гражданското общество, предприемачеството, екологията. Успях да се сдобия с много опит и да развия отделни умения в различни аспекти, но най-важното за мен беше да си разтегля комфортната зона, повиша уменията си в езикоговоренето, лидерството и ораторството и да се мотивирам още, за да продължа да следвам пътя, който избрах, който поех със започването ми на следването в университет.


Благодарение на опита ми с Еразъм+, в момента съм стажант в организация за Еразъм+ проекти, членувам в две международни младежки организации, подсигурих си вярата в пътя, който избрах да следвам, но най-важно от всичко това- бях изпълнен с надежда за бъдещето си не само като български, но и като европейски гражданин.

Готов съм да споделя целия си опит и познания.


bottom of page