top of page

ЕДС възможности в Хърватия


Това е историята на четирима късметлии – Винсънт, Боян, Анна и Алесандра. Те бяха напълно непознати до първия ден на юли, когато станаха супер-доброволци в „Извън границите на Хърватия“(ИГХ). Те бяха заедно в продължение на 9 месеца. За това време те проведоха 13 проекта (като например „Потопи се в себе си“ и „Разширяване на хоризонтите извън училищната среда“). За цялата продължителност на този мащабен проект те се запознаха с много нови приятели (345 на брой), които са от цяла Европа, та дори и от Северна Африка. Четиримата главни герои на нашата история бяха не само невероятни ръководители, но и чудесни ментори и приятели.


За тези 9 месеца те извършваха голямо разнообразие от дейности –прекараха 492 часа в офиса и околоностите му, 50 часа в усърдна работа, организираха 12 семинара в училищата, направиха си 4 нови прически, прекараха 85 часа в разходки сред природата, покориха 4 планински върха, изминаха 109 километра с велосипед, както и 199 километра на автостоп, практикуваха 6 други по-различни спорта, потопиха се на 7 метра под водата, а после изкачиха разстоянието до върха, нощуваха в продължение на 26 нощи на открито, преброиха 2000 звезди, танцуваха в продължение на 70 часа, прегърнаха се 5000 пъти, изгледаха 73 епизода на сериала „Приятели“, създадоха си един общ блог, в който те разкриха своите мнения относно EVS. За Анна EVS е възможност за развитие, както и да научи повече за себе си и за другите. За Боян програматае възможност да живееш и работиш с хора от различни страни и с различни култури.За Алесандра EVS е едно голямо предизвикателство, приключение, а също и жизнен опит, невероятен шанс да се запознаеш с нови и интересни хора от всякакви националности. За Винсънт програмата е най-добрият начин да опознаеш една държава с нейните собствени култура и език.


Доброволци посетиха 20 града в Хърватия – Загреб, Велебит, Креш, Самобор, Риека, Ораховица, Карловац, Крк, Пула, Медвеница, Раб, Тренково, Госпич, Лабин, Задар, Велики Житник, Сплит, Дубровник, Вуковар, Цриквеница. Те също така посрещнаха гостоприемно 20 гости. Посетиха и 7 други държави – Словения, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия и Босна и Херцеговина. Те имаха и едно обучение- инструктаж, организираха 2 събития, 5 изненадващи купона, появи се и един вампир, който беше бързо уловен. Участниците практикуваха и 120 часа йога, 4 пъти имаше и игри, в които трябва да се имъкнеш от стаята. Налице бяха и 3 контузени крака, както и 3 нови увлечения. Бяха изпяти 1200 песни (най-вече Апокалипсо), научени 6000 нови думи, подписани 2 договора (един в ИГХ), направени 562 селфита, поправени 2 легла, направени 250 кебапчета, 1000 различни бързи храни, 12 килограма бяха качени, имаше 3 милиона наздравици, а количеството бири не можа да бъде определено. Имаше 10000 романтични момента, а също и едно ново интернационално семейство.

Участниците в този EVS изказват своите големи благодарности на Лана, която направи така, че цялата тази магия да се случи, на Дуда и Матеа, които винаги бяха на тяхно разположение, и на целия персонал на ИГХ, които ги накараха да се чувстват щастливи, диви и свободни. Също благодарят и на техните EVS приятели, с които споделяха купоните, смехът и много,много повече, на техните ментори, които бяха винаги готови да съдействат и на Морана, която беше перфектният учител по хърватски. И не на последно място, благодарят и на всички хора, срещнати по време на младежките обмени, пътуванията и програмите, уверявайки, че никога няма да ги забравят. Специални благодарности на EVS – повече от жизнен опит. За тях приключването на тази доброволческа програма не е край, а само началото.


bottom of page