top of page

Университетите в Румъния


Искате ли да учите в държава, която има по малко от всичко-пясъчни брегове, диви гори, средновековни замъци и… вампири? Това последното беше шега, но ако другите ви харесват, може да си помислите за следване в Румъния. Тази забележителна и уникална страна е пълна с интересни исторически забележителности, красиви природни пейзажи, приятелски настроени хора и богата комбинация от европейски култури.


В Румъния има 49 държавни и 8 частни университета. Студентските програми траят по 3 години за науки, хуманитарни науки, социални и икономика , право, политология, изкуства и спорт; четири години за технически науки, инженерство, агрономия и горско стопанство; и четири години за обща медицина , стоматология, ветеринарна медицина и архитектура. Магистърските програми са 2 години. Институциите, които предлагат по-високо ниво на обучение в Румъния ,са университети, академии, институти, консерватории и университетски колежи.


Където и да учите в Румъния, ще намерите много за разглеждане.. Както повечето страни от източна Европа, в последни години Румъния доби репутация за място с вълнуващ нощен живот; ще намерите много жива музика, фестивали, барове и дискотеки, както и доста театри, галерии и музеи.Много посетители на държавата са очаровани от красотата на природните обекти като Карпатите и делтата на река Дунав, и със сигурност не можете да си тръгнете преди да посетите някои от приказните замъци и крепости, особено тези, които се намират в района на Трансилвания.


Букурещ е столицата на Румъния и най-големият град в държавата. Също така Букурещ е един от най-големите градове в ЕС. Има 16 държавни университета в Букурещ, включващи най-популярният в държавата- Букурещкия университет.

Друг голям и популярен град в Румъния, Ласи, се намира във североизточната част на страната, близо до границата с Молдова. Градът е бивша румънска столица, но само за няколко години- от 1916-1918 и е един от главните румънски центрове на културен и интелектуален живот. В града се намира най-старият университет в Румъния- Alexandru Ioan Cuza, към който са се присъединили още няколко и е на първо място за високо ниво на обучение и научни изследвания. Голямото разнообразие от чуждестранни студенти допринася за космополитната атмосфера.


Клуж Напока е вторият по големина град в страната. Там се намира най-големият университет в Румъния- Babes-Bolyai- отново местният живот е силно повлиян от студентската общност. Градът също е пълен с бохемски кафенета и барове и важен център за медийни и арт събития.


bottom of page