top of page

И. Петров: Пожелавам на всеки да изпита тръпката от участие в такъв проект.


Този път интервюто е със студентa от УНСС Ивайло Петров. Той е на 25 и е магистър със специалност Предприемачество. Скоро заминава за Гърция, където с помощта на програма Еразъм+ ще учи втория семестър от магистратурата. Също така и преди е участвал в обмени и трейнинги организирани от Еразъм+. За мен като доброволец беше интересно да го попитам следните неща:


-Кога беше първият път когато взе участие в проект по програма Еразъм+?

-Първото ми участие на проект беше миналата година през Януари в Полша. И преди това бях запознат с тези проекти, но едва тогава имах свободно време да канидадствам.

- Какво беше първото ти впечатление?

- Първото нещо, което си помислих беше „Детска градина за възрастни“. Беше ни осигурено всичко: настаняване, храна, а ние трябваше само да спазваме някои правила и да участваме в игрите и задачите, които бяха предвидени. Беше много лесно и интересно.

-Как беше комуникацията ти с чужденците? Поддържате ли още връзка?

-Комуникацията с тях беше лесна за мен, тък катосъм работил в Гърция, като аниматор, и за мен няма проблем да комуникирам с хора от различни страни и на чужд език. С някой от тях дори се видяхме след проекта и все още поддържаме връзка с хора от Италия, Гърция, Германия...

-Къде беше вторият ти проект?


- Вторият също беше младежки обмен, в Унгария и сега третия трейнинг курс в Лондон, Англия.

- Какви бяха разликите между младежките обмени и трейнинг курса?

Разликите бяха основно в активностите ни. В младежките обмени бяха по-скоро креативни неща и такива свързани с движения, докато при трейнинг курса се залагаше основно на мисловни дейности и задачи за ума.


  • До колкото знам при трейнинг курсовете графика е по натоварен и имате по-малко време за почивка. Как беше в твоя случай?

  • При мен програмата беше еднаква и при трите проекта: закуска, активитети, обяд, активитети, почивка, вечера и културна вечер след това. Разликата беше само в задачите, които имахме да изпълним. На проекта в Лондон се залгаше на мисловни задачи, докато на другите проекти предимно се занимавахме с креативни дейности.

  • Как те промениха тези проекти и разви ли нови умения?

На тези проекти се променям доста, всеки път се връщам различен човек. Развивам много различни умения, научавам нови неща, повишавам увереността си и уменията да говоря пред публика. Определно се научават много неща от тези проекти, от хората там, от активитетите. Това, което най-много ми хареса на проекта в Лондон беше, че разчупихме много стереотипи за страни във и извън Европа. Имаше участници от Армения, Азербайджан, Турция, Тунис и беше наистина интересно да говорим с хора от тези страни и да видим реалността там чрез тях. Така разбрах, че и тези страни се развиват и далеч не са изостанали спрямо страните от Европа.

  • Как беше настаняването и храната на този проект? Като цяло доволен ли си от всичко?

  • Почти всичко беше идеално. Само храната можеше да е малко по-добре, не само месо и картофи, може би салата и сок биха били добро допълнение, но все пак беше добре. Мястото за настаняване беше комфортно и чисто.

Както виждате, участието в такива проекти има само позитивни последствия върху нас. Помогна ми да посетя нови страни, да се запозная с нови хора и да развия себе си. Пожелавам на всеки да изпита тръпката от участие в такъв проект.bottom of page