top of page

София филм фест


Международният филмов фестивал „София Филм Фест“ e неправителствена организация, основана през 2003 година със седалище в София, България. Целите на фондацията са да насърчи и стимулира креативната изява на младите хора, както и да развие проект, разпространяващ съвременната култура.


От основаването си насам дейностите на организацията са фокусирани върху насърчаването и разпространяването на работата на български и чуждестранни млади артисти, както и организирането на събития, развиващи аудиовизуалната култура. Главната дейност на фондацията е осъществяването и организацията на ежегодния Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца“ и едновременно с това няколко годишни аудиовузалнни тренировъчни програми.

Фондацията има и други инициативи в младежката културна сфера и аудиовизуалното обучениие, както и в сътрудничеството и партньорството между младите хора. Чрез дългите и успешните си проекти, подкрепени от Европейската комисия, фондацията „София Филм Фест“ провежда неформално обучение чрез сътрудничество с доказали се европейски организации с опит в аудиовизуалното обучение и креативната изява на младите хора.

Анет е доброволец във формата „София Филм Фест“, заедно с още петима души. Те са в София от септември месец и ще останат тук до началото на юли. Тя е от Латвия, други трима от доброволците са от Испания, а един идва от Италия. Те се грижат за организацията на фестивала, който тази година ще се проведе за 14ти път.

Ежедневните задачи на доброволците са свързани с фестивала и организирането на събития към него. Например с това 14то издание има 3 други свързани събития. Първото вече се проведе през декември месев в София, второто и третото ще бъдат във Велико Търново и Варна съответно, а последното ще се проведе юни месец в Балчик, където фестивалът се провежда за пръв път и вече 12 пъти под ред.


Основната работа на Анет е в офиса. Едно от нещата, с които тя се занимава, е да се свързва с другидоброволци, също работещи към фестивала. Тя проверява ежедневно информацията, подадена за събитията и ако има нови филми за фестивала, нейна задача е да информира доброволците и да се увери, че те имат информация за филма, името на режисьора, биографията, контактите, списъкът с актьорите и всички технически подробности.

След това те събират данните за всички филми, които са получили, и ако има липсваща информация те са длъжни да се обадят на филмовия режисьор, за да я получат. Например преди фестивала декември месец те са се свързали с режисьорите, чиито филми са били изрбани да бъдат прожектирани, за да съберат информация за филмите- трейлъри и плакати, нужни за популяризирането. Също така те канят всички български режисьори като гости и участници на пресконференциите и прожекциите.

По време на самото събитие те помагат и за прожекциите и продажбите, представят филмите и уговарят срещите. Анет работи на информационното бюро, където предоставя информация за гостите и режисьорите, продава билети и упълномвощява прожекциите.

Сега им предстоят две подобни събития във Варна и Велико Търново, където ще имат горе-долу същите задължения и ангажименти.

Успоредно с главинет три събития, те имат и други дейности като доброволци. Организират обучителни уъркшопове в български училища за ученици, учещи чужди езици. Например италинските ученици ходят в училища, където се учи италиански. Там орагнизират филмови прожекции на социални теми като дискриминацията, наркотиците и други. Намират филми на тези теми от архивите на филмовия фестивал, показват ги на учениците, а после правят дискусии на тези теми. Същото е и с испанските доброволци, които ходят в испанско училище.

Преди събитието в София, те организирали „Предизвикателство 48 часа“, което се състои в това да създадеш филм за под 48 часа. Били разделени в отбори от по 6 човека, като всеки отбор е имал място, което задъжително да включи във филма си. За под 48 часа те трябвало да направят късометражен 5-минутен филм и после зрителите в Ютуб да изберат най-добрия. Анет и другите доброволци организирали събитието, но също така участвали.

В офиса имат основни задачи, разпределени по хората. Има отделен човек грижещ се за социалните медии- фейсбук, туитър, инстаграм, както и един, обновяващ сайта им.

Задачата на Анет е да помага заедно с другите добоволци. Така например декември месец в София са дошли 13 доброволци, за краткотраен проект, а през април ще дойдат 20. В момента работят върху това, защото трябва да комуникират с партньорски организации и партньорски страни, за да изберат доброволци. Когато получат кандидатурата, трябва да я проверяват да преценят дали кандидатът е подходящ или не, както и да се свържат с него за да му дадат повече информация. После го посрещат и му помагат да организира работата си. За основното събтие в Балчик те ще работят с 75 доброволеца от над 15 различни държави.


bottom of page