top of page

Жасмин Кунева: Не бе просто тренинг курс


Досега съм участвала в два проекта на програмата Еразъм+.

Първият ми проект беше обмен във Испания, а вторият, за който ще говоря, беше семинар в Измир, Турция. Семинарът беше седем дни. Семинарът беше много важен и засягащ всички ни проблем- този с имигранти.


Млади имигранти, наемане на имигранти, интеграция, комуникацията им с обществото, насърчаване на обучението по изкуства- това бяха засегнатите въпроси, които дискутирахме. Един от иновативните подходи е ангажиране на имигранти с иновативни и креативни произведения. Имахме срещи всеки ден. Говорехме за настоящата ситуация в Сирия и за напрежението между Турция и Армения.


Един ден взехме участие в среща за тези, които се интересуват от имигранти.

Създадохме събитие, което включваше три компонента- снимки, танци и театър. Аз се присъединих към театралната импровизация. Този проект беше много полезен за мен; споделихме опита и знанията си. Развихме нови умения от заниманията, в които участвахме и сега сме по-информирани от преди.

След новата информация, която получих, осъзнах, че имигрантите не са малко и са човешки личности.

Като изключим този сериозен проблем, си изкарахме страхотно. Имаше 29 участници, един от които беше палестинец, ЕВС кандидат, чието семейство е имигрирало от Палестина в Албания, историята му беше точно по темата на семинара.

Вършихме дейности с хора от 29 различни държави и бяхме толерантни един към друг относно мнението на всеки по дадена тема. Беше страхотно да бъда с тези хора с различни култури. Върнах се обратно към живота си с безценен опит, придобит само за седем дни. Това е най-хубавата част на проектите на Еразъм+. Концентрираме се върху конкретна тема и се връщаме у дома с голям плюс, който винаги допринася към развитието ни в бъдеще.


bottom of page