Запознайте се с БАЛКАНСКИ МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ


Посетихме асоциация в София на име Балкански младежки фестивал и интервюирахме няколко EVS доброволци там: Лерисия и Аниол- от Испания и Маша- от Сърбия.

Те всички ми разказаха за фестивала и какво представлява той.

Летисия: Балканският младежки фестивал е неправителствена организация, чиито лидер е Емилия Маринова. Ние сме трима дългосрочни доброволци. Всеки от нас има един ментор. Те са Ина, Пресияна и Бояна от България. Фестивала се състоя в Сандански, България от 7ми до 12ти септември. Фестивала включваше много различни видове музика и танци.

Аниол: Във фестивала взеха участие 20 различни доброволци от 5 различни държави- Македония, Испания, Италия, Словакия и Латвия. Всички те бяха краткосрочни EVS-си в България, които ни помогнаха с рекламирането, декорирането и като цяло подготовката на целия фестивал. Точно по това време се състоеше младежки обмен свързан с танци и танцьори от цяла Европа танцуваха различни традиционни, хип-хоп и свободен стил танци из цял Сандански. Фестивала се състоеше от много забавления- различни събития като интернационална вечеря, снимки, флашмоб и дефиле.

Маша: Освен Балканският младежки фестивал, имахме и друг личен проект организиран само от нас- тримата доброволци, наречен LanguageCoffeeEvent. До сега три пъти сме организирали този проект- два пъти в София и един път в Сандански. Вмомента работим върху поредния, който отново ще се състои в София. Обикновено проекта се състои от интерактивни игри, в които участниците се опознават по-добре, упражняват се да говорят на различни езици и след това печелят награди. Получаваме помощ от българската национална агенция за приходи.

Главно се фокусирахме върху рекламирането и популяризирането на събитието като разлепяхме флайъри, канихме хора и използвахме фейсбук, за да може всички бъдещи участници да знаят на коя дата и къде ще се проведат събитията.

Languagecoffeeобикновено е за младежи, но на събитието са идвали и по-възрастни хора, които ни помагаха по един или друг начин. Имаме участници от цяла Европа и дори от държави, които не са в ЕС, като например Русия.