top of page

КЛЮЧ КЪМ БЪДЕЩЕТО


Учебната система за висшите училища в Турция

Всички университети и институции за висше образование са свързани със Съвета на Висшето Образование (YÖK) установен в Закон номер 2547 създаден на 6 ноември 1981. YÖK е автономна организация, която има публичен правен характер в рамките на задълженията и властта дадени й от Закона за Висшето Образование, който регулира висшето образование и управлява действията на висшите учебни заведения. YÖK изготвя планове, налагани за дълги и кратки срокове за установяване и развитие на висшите учебни заведения и за образоване на училищния състав в Турция и чужбина, който се изисква и наблюдава изпълнението им. Също и осигурява сътрудничество и координация сред висшите учебни заведения. Борда за наблюдение на висшето образование, ÖSYM и други подобни служби за планиране, а именно изследвания, разработки, оценяване, бюджет, инвестиции и координации са свързани с YÖK.


Министъра на Националното Образование представя висшето образование в Парламента и може да присъства на срещите на Съвета, но няма право на глас. Нито решенията на Съвета, нито тези за университетите са обект на ратифициране от Министъра.

Висшето образование се определя като след-средно образователна програма с продължителност най-малко две години. Системата се състои от университети (53 държавни и 19 частни) и не-университетски институции за висше образование (полицейски и военни академии и колежи).

Всеки университет се състои от факултети и четири годишни училища, предлагащи бакалавърски програми, които са с професионален акцент и двугодишни професионални училища, предлагащи предварителна бакалавърска (средна) степен от строго професионален характер.


Анадолския университет в Ескишехир предлага двугодишни програми с дистанционно обучение. Тази програма се е разширила много през последните години, въпреки че приема остава много конкурентен. Студентите използват разпечатени материали и университета също разпространява лекции по телевизията и също има приемни часове.

Степените се състоят от магистър и докторантура, координирани между институти за следдипломно обучение. Медицинските стажантски програми са еквивалентни на докторските програми, прекарани във факултетите по медицина и болниците за обучение, притежавани от Здравния Министър (Sağlık Bakanlığı) и Организацията за Социално Осигуряване (Sosyal Sigortalar Kurumu, SSK).

Университетите, факултетите, институциите и четиригодишните училища са основани от закона, докато двугодишните професионални училища и департаментите са основани от Съвета на Висшето Образование. Създаването на степенна програма на което и да е ниво е обект на ратификация от Съвета.


Веднъж годишно от същата организация се прави специална проверка за чуждестранните струденти. Изпитите са и на турски и на английски, като познанията по турски не са задължителни. Тези, които издържат изпитите и имат само малки познания по турски се предполага, да прекъснат за период от една година, за да овладеят турския език. Курсове по турски език за чужденци се предлагат от турския център за обучение (TÖMER) в университета в Анкара. Има курсове по турски език и в различни университети в Инстанбул и Измир.


bottom of page