top of page

Еразъм+ Студенти


Програмата Erasmus (или Европейска програма за сътрудничество в областта на висшето образование) е инициатива ръководена от Европейския Съюз (ЕС). Тя дава възможност на студентите да учат или да получат работен опит в различни европейски страни, докато завършват образованието си.


Има много ползи, включително възможността да научат друг европейски език и да опитат начина на живот в различните култури.

В допълнение към обучението в чужбина и стажантски програми за студенти, програмата Erasmus също включва и проект за учители от висши училища.

Студентите, учещи каквато и да било специалност, било то бакалавърска или следдипломна, могат да се запишат за участие в програма на Erasmus за обучение в чужбина – стига Европейският университет, в който учат да подкрепя програмата.

Голям брой университети, в 36 различни европейски държави са записани като членове на програмата. Записалите се учат в чужбина между 3 и 12 месеца и може да заминат по всяко време след първата година – точното време може да зависи от структурата на специалността. Успешните кандидати получават малка стипендия, която не покрива всички разноски, но все пак помага. По-голямата част от нея (80%) я получава по времето на заминаването, а останалата част след като размяната е завършила.

След като са били приети в програмата Erasmus, студентите работят със своя курсов надзорник за изработването на план за обучението, който те се съгласяват да следват по време на престоя си, за да се подсигури, че преживяването ще е продуктивно и значимо за цялостното им образование.


За студентите от програмата Erasmus, пътуващи до страни с по-малко изучавани и говорими европейски езици, преди заминаването се предоставят интензивни езикови курсове, познати като Интензивни Езикови Курсове на Erasmus. Английският, немският, френският и испанският не се включени, тъй като са широко изучавани в Европа.

За студентите, които искат да натрупат трудов стаж, свързан с образованието им, програмата Erasmus предлага шанс да завършат стажа си в чужбина.

В този случай, студентите са приети от компанията, подписала споразумение с европейският университет – стажантски договор, одобрен и от двете страни. Това позволява на студентите по-добре да разберат индустрията, от която са заинтересовани, както и да подобрят уменията си в езика в работна среда.bottom of page