top of page

Еразъм+ за всеки от нас


Много хора не са запознати с това какво е ERASMUS +. ERASMUS е Европейска Регионална Схема за Действие за Мобилността на Студентите. ERASMUS + е Европейска програма в подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа.

Тази програма слива седем предшестващи програми и има възможности за голямо разнообразие за отделните личностти и организациите.

ERASMUS + дава възможности на хора от различни възрасти, като им помага да развият и споделят своите познания и опит в институции и организации от различни страни.


В тази статия ще обясним как ERASMUS + работи със студенти, младежи и хора, работещи с младежи. Програмата помага на студентите да прекарат част от обучението си в друго висше училище или организация в Европа. Дава подобни възможности не само на студенти, но и на служители, инструктори, доброволци и др. Хора от цял свят могат да се възползват от тези възможности.

Основна част от ERASMUS + е ученето в чужбина. Доказано е, че ученето в чужбина има позитивен ефект при кандидатстването за работа. Да отидеш и да учиш в чужда страна ти дава възможност да подобриш уменията си в говоренето на езика, да срещнеш нови хора, да намериш нови контакти, да видиш нови култури и много други. Можеш да комбинираш ученето със стаж. Тези възможности се дават на студенти от степени бакалавър, магистър и докторантура. Ако искаш да участваш в обучение в чужбина, трябва да си записан в някой университет и да си включен в изпитвания, водещи до призната степен или квалификация на висше ниво. Твоят университет трябва да има международно-университетско споразумение с приемния университет. Също и двете институции трябва да бъдат в Хартата за висше образование на ERASMUS. Можеш да получиш субсидия от ERASMUS + за пътните и дневните ти разходи. Можеш да кандидатстваш през международен офис или такъв на ERASMUS + в твоето висше училище. Трябва да бъдеш избран от твоя университет по честен и открит начин.

Не е необходимо да си студент или инструктор, за да участваш в ERASMUS +. Можеш кандидатстваш в Европа или извън нея, или да участваш в младежки размени в чужбина. За да бъдеш част от Европейската доброволческа служба трябва да си между 17 и 30 години и трябва да можеш да пътуваш за период между 2 седмици и 12 месеца, за да можеш да участваш в проект. За времето, в което ще бъдеш доброволец, ще ти бъде предоставено място, където да отседнеш, храна и всякакъв местен транспорт, който би ти бил необходим, както и ще имаш застраховка. В Европейския младежки портал ще намериш детайли за различните проекти, описание на това какви точно кандидати търсят и детайлна информация за контакти, както и процедури по записването. Можеш и да кандидатстваш директно през организацията, която ще те изпрати в чужбина.


Ако работиш с младежи по ERASMUS + можеш да отидеш в чужбина и там да обучаваш за определен период от време. Обучението може да представлява обучителни курсове, учебни визити, наблюдение на работа или период за наблюдение на подобни организации. Периодът от време, който можеш да прекараш в чужбина, е между 2 дена и 2 месеца. За да отидеш в чужбина, твоята организация трябва да бъде част от проект за младежка мобилност, заедно с друга институция или организация. Европейският съюз отпуска средства както за пътуването, така и за практически свързаните с дейностите разходи. Не може да кандидатстваш като отделна личност. Твоята организация трябва да кандидатства и да те избере като участник в проекта.

Това са само малка част от възможностите, които ERASMUS + предлага на хора и организации. Ако си заинтересован, можеш да намериш повече информация от официалния сайт на ERASMUS +: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_en. Не пропускай нещо, което може да се окаже най-доброто преживяване в живота ти!bottom of page