top of page

Как ЕДС промени живота ми


Моето ЕДС приключение започна в момента, в който реших да кандидатствам за 6-месечен проект в България. Не знаейки почти нищо за страната, знаейки съвсем малко за проекта и дори несигурен дали ЕДС ще бъде правилна за мен, беше стъпка в непознатото. Тази стъпка беше една от многото, които предприех по време на моята ЕДС. Всяка стъпка, която направих, беше стъпка към по-добро ниво на самоусещане и способност за самостоятелно развитие.


Моята ЕДС ми показа, че ако човек предприема рискове, ако излезе от собствената си „комфортна зона”, то това се отплаща. Само трябва да се откриеш към новите хора, нови изживявания и нови възможности. Като ЕДС доброволец разбрах, че Европа и дори светът, са много малки. Приключението започва преди да напуснеш собствената си страна – срещах други хора като теб на среща преди заминаването или някои пъти чрез пощенски списъци, фейсбук групи и др. Запознаваш се с техните истории и мотивации и тогава разбираш, че не си сам, че там някъде има хора, които искам също така да направят нещо „необичайно”, нещо „лудо”.

Приключението продължава след като дойдеш в нова организация, срещнеш нови хора и трябва да общуваш на език, който мислиш, че знаеш достатъчно добре. Или да научиш нов, за да можеш да работиш за своята организация по по-ефикасен начин и да можеш да общуваш с обществеността, която те е приела. В моя случай беше лесно – София е многокултурна среда, истински „тест”. Така че намирането на начин за общуване не беше много трудно. ЕДС е страхотна възможност да учиш езици и да бъдеш по-уверен в ежедневното им използване.

И най-важната част: докато си ЕДС доброволец се запознаваш с много хора. Много различни хора, често идващи от други държави, различен произход, и това мисля, че е най-ценната част от приключението ЕДС. Изведнъж можеш да имаш приятели отвсякъде, можеш да останеш „у някой приятел” навсякъде в Европа, защото всички сте част от една страхотна общност, семейството на ЕДС. За мен това е невероятно нещо и въпреки че съм пътувал много преди ЕДС, чак сега разбирам колко лесно може да бъде всичко. ЕДС беше повратна точка за мен, откривайки Европа. И нейните жители, защото град от „местна гледна точка” е винаги по-интересен отколкото, като го посетиш с пътеводител в ръка.


И накрая най-сериозната част – работата. Докато работех за моята организация имах възможността да се доближа до институциите на ЕС и да срещна хора, които работят там. Това е много важен опит, който въздейства на целия ти живот.


bottom of page