top of page

Висше образование в Обединеното кралство


Всяка година стотици хиляди студенти, учещи в чужбина, избират Обединеното кралство за своето обучение, което го прави втори по място избор на чуждестранните студенти в света, като първото място е за САЩ. Има ли по-добро място за студентите по света, които искат обучение на английски език от това в страната, измислила езика?


С отлична висша образователна система и стотици първокласни университети, Обединеното Кралство обещава богат опит за чуждестранните студенти. Нашата статия за изследване на Обединеното Кралство има за цел да ти помогне да научиш повече за обучението във Великобритания като чуждестранен студент и включва раздели за това защо да избереш Великобритания като дестинация, да избереш място в нея, да научиш повече за страната, нейната история и култура и да се адаптираш към живота в приемната си страна.

Дипломите и квалификациите от великобритански висши училища се припознават от цял свят като висококачествени и със световна класа. Този стандарт е поставен от някои от най-старите университети с познати имена като Оксфорд и Кеймбридж, но традицията се предава и на много университети и колежи из цяла Великобритания. Когато в бъдеще си търсиш работа, това може много да ти помогне.

Цената на обучението за чуждестранен студент във Великобритания може да бъде по-ниска в сравнение с тази в САЩ и други страни. Програмите в САЩ могат да бъдат 25 000 $ или повече на година само като такса за обучение. Таксата за обучение в повечето университети в Обединеното Кралство са от около 6 000 £ до 7 000 £ на година – значително по-ниски.


По принцип на чуждестранен студент във Великобритания му е позволено да работи до 20 часа седмично по време на учебния срок и до пълно работно време в останалото време от срока. Разбира се, винаги трябва да се консултираш със своя наставник от училище преди да започнеш работа – не искаш да нарушаваш правилата според визата, а те се менят често. Също и не е никак лесно да си намериш работа, така че да разчиташ на приходите от нея, за да си плащаш образованието не е добра идея. Освен ако си нямаш назначение организирано от училището преди пристигането ти, трябва да планираш да платиш цялата си първа година без никакъв приход от работа.

Финансирането на чуждестранно обучение винаги е трудно. Най-добрия подход включва много подготовка, внимателен анализ на бюджета, и много работа в търсенето и кандидатстването за стипендии. Има разнообразие от стипендии и заеми, достъпни за студентите, които искат да учат във Великобритания.


Обединеното кралство се познава като общество с много различни култури, с всички религии и вярвания, представени по някакъв начин. С расова, етническа и религиозна бъркотия, Великобритания е много отворена към нови традиции и култури – нещо, което е с висока стойност за студентите от други страни! Можеш също да бъдеш сигурен, че място за молитви ще бъде лесно достъпно за повечето основни религии.bottom of page