top of page

Бъди пътешественик, а не турист


Днес искам да ви отведа на пътешествие, едно според мен невероятно пътешествие. Представете си да пропътуваме хиляди километри през Европа. Нека изберем началната точка на нашето пътуване и това да бъде Лисабонският университет. За тази цел трябва да си резервираме полет, който да ни отведе до Лисабон.


Първият съвет е: търсим за полет директно в сайта на авиокомпанията, с която ще летите. Не се доверяваме на външни сайтове, защото те са по – скъпи. По същата причина ще летим през седмицата, а не през уикенда. Готово. Резервирахме си полет за 13 декември, което се пада вторник.

Моментът да стегнем багажа настъпи. Пътуването ще бъде дълго и изтощително, но си заслужава. Ще вземем само необходимото: книга, която да четем за моментите, в които ще оставаме насаме с мислите си, слушалки, за да слушаме хубава музика, да не забравяме паспорта! Пари, разбира се. Слагаме парите на различни места, за да сме сигурни, че ще имаме във всяка ситуация. Целта на това пътешествие е да оставим всичко на шансовете, но на първо място трябва да намерим удобно място за преспиване. Намираме си много приятен и евтин хостел, не много далеч от центъра на града. Преди да платим, се уверяваме, че мястото съществува!

Пристигнахме в Лисабон. Разглеждаме града и малко по малко започваме да се влюбваме в обстановката и чара му, но идва време да продължим.

Следващата спирка по пътя ни е Мадрид. Решаваме да резервираме на място и избираме да преспим в къщата на добрия човек, който ни предлага безплатен удобен диван за през нощта.

Каучсърфингът е много добър!


Няма време за подбиране, носим със себе си единствено усмивката си и доброто си настроение. Една от най – важните цели на пътуването ни е да бъдем мили с лицата, които срещаме по пътя си.

След Мадрид заминаваме за Амстердам, Брюксел, Берлин, Прага и Белград. Километрите са се умножили многократно. Прибираме се обратно в София уморени, но щастливи. Срещнахме страхотни хора, посетихме невероятни места, влюбихме се многократно в гледки, лица, картини, църкви, усмивки, ухания.

Най – важният съвет е: да се пътува с желание за изследване, за научаване на нещо ново, опитвайки се да уловим позитивните емоции, които светът предлага.

Но за всеки случай, ще ви дадем още полезни съвети, за да бъде пътуването ви незабравимо.

Мислете, че основната цел на пътуващия е да изследва.

Не е зле да започнете пътуването си с налична информация за мястото, което ще посетите. Намерете информация относно градския транспорт, големите площади и атракции. След това също и музеи и паметници, които са част от забележителностите и не е зле да ги посетите. Можете да разпитате в местният Турситически Информационен Център или на вашият Lonely Planet гайд, за да проверите за баровете, които можете да посетите и оттам и интересните хора, с които можете да се запознаете.

Винаги следете за евтин транспорт.


Това ще ви позволи да пътувате колкото се може по – надалеч. Много нискотарифни компании като Ryanair, EasyJet или Wizzair предлагат полети от 10€ или повече към европейските столици. Можете да проверите най – добрите цени за определен маршрут на сайтове като Skyscanner или Momondo, за да грабнете най – добрата предлагана оферта. Веднъж пристигнали на желаното място, можете да си закупите дневен или седмичен билет за пътуване. Нелош вариант е да използвате и някои приложения като Uber; по – големите градове предлагат и такси услуги чрез приложения като TaxiMe в София или Taxify в Талин. За по – дълги пътувания можете да използвате BlaBlaCar или също така по стария начин: чрез Hitchhike. В някакъв момент можете да поискате да си отдъхнете през време на пътуването и в случая най – добрият начин е: редовният сън. Да намерите евтино настаняване вече не е толкова трудно, колкото е било преди! Не само чрез световноизвестните Booking.com или Expedia, можете да изпробвате нещо различно като например AirBnb, което ви дава възможност да си наемете апартамент или стая, обикновено на по – евтина цена отколкото да резервирате хотел и дори с предимство – да усетите чувството да живеете на това място, което посещавате, да се слеете с местните, макар и за няколко дни. Има и хора, които ви предлагат безплатно настаняване чрез каучсърфинг. Дотук това е най – добрият начин да опознаете наистина мястото. Нещо повече - каучсърфингът е изживяване, което представлява повече от просто безплатен престой, тъй като хората, които го предлагат, обикновено имат желание да ви разведат из града, както и да ви разкажат какво е да живееш на това място. След като разгледате мястото, което посещавате, време е да опознаете хората. Освен вече споменатият каучсърфинг (можете да договорите с регистрираните потребители само среща, без престой у тях), опитайте се да говорите колкото се може повече с местните хора!

Представете си, че седите в местен бар или кафене, отпивате от местна напитка и някой сяда до вас. Не се срамувайте, защото това е перфектната възможност да разговаряте с местен! Може да е просто 5-минутен чат, но може другият да пожелае да остане с вас по време на вашия престой или дори е възможно да смени мястото си и да седнете до друг. Важното е просто да опитате – говорете с хората, за да разберете техния начин на живот, заслужава си.


Приятел ми каза веднъж, че най – добрият начин да опознаеш едно място е да се загубиш в него.

И беше прав! Е, може да избегнете това неудобство в големи градове като Москва, особено предпазливи бъдете, ако е през нощта и се намирате в покрайнините и няма хора, които говорят английски. Но като цяло, съветът е добър! Ще имате възможност да разберете как е устроен градът и колко отзивчиви са хората, ако решат да ви помогнат.

Може да сте пропътували през седемте морета, но неудобства винаги ще се намерят.

Ако някога се намерите в непланувана ситуация, просто поемете дълбоко дъх и проявете търпение. Няма смисъл да се паникьосвате ако сте изпуснали последния автобус за деня или полетът ви е отменен. Помнете: винаги има решение и ще го намерите по – бързо, ако сте спокойни.

Има много хора, които пътуват, за да критикуват обстановката.

Те просто нямат способността да излязат от комфортната си зона и да оставят ежедневието си настрана. Избягвайте такива ситуации, правте нещо, което сами сте избрали и е за вас, затова се отпуснете и му се насладете. Културните разлики понякога ще бъдат трудни за приемане, но ако ядете картофи цяла седмица спокойно – това не е защото всички ресторанти са се настроили срещу вас, а просто може културата да го е наложила.

След като прочетохте тези основни 7 съвета, отивайте да си купите онзи билет за онова място, което винаги сте искали да посетите и помнете: бъдете пътешественик, не просто турист.

Превод: Мария Димитрова


bottom of page