top of page

Бъди доброволец - опознай света


Със всеки изминал ден пътуването става по-лесно и достъпно и почти всеки има възможността да се запознае с нови култури и да види нови места извън собствената си държава. Но е предпочитано не да пътуваш като турист а да останеш да живееш на дадено място за известно време като жител. Това помага на личността да опознае културата на дадената държава, да научи езика и много други плюсове. Точно за това искам да говоря в тази статия. Ще говоря за система, при която можеш да работиш няколко часа в свободното си време и да работиш по няколко часа на седмица, като вършиш работа според способностите си и да можеш да имаш осигурен начин на живот и минимални нужди като храна, вода, покрив над главата, които са ти осигурени от домакин. Тази система има два много популярни сайта, така че нека поговорим за тях.Какво е Workaway?

Workaway цели да създаде общност от доброволци. Мотото им е ‘’ Културен обмен храна и настаняване за няколко часа на ден.’’ Workaway е създаден от иновативна група от младежи, които вярват, че пътуването и обмените са изключително полезни и никога не трябва да спират.

Какво е Helpx?

Helpx е създадено от Роб Принц в Англия, април, 2001. Пътувайки до Нова Зеландия и Австралия Роб винаги е съветвал домакини-семейства да приютяват пътници и да им осигуряват храна.

По този начин, след създаването на програмата, Роб значително намалява разходите си по време на пътуване. След време повече и повече хора започват да чуват за тази система и да я използват, но тя остава само в Англия. След време роб създава Helpx и системата става глобална.


bottom of page