top of page

Представители на МЦРОО успешно приключиха участието си в проекта HOMЕ по Еразъм+


8 млади българи на възраст между 18 и 25 представляваха Международния център за развитие на обучението и образованието по време на проекта HOME в град Лече, Италия.


Той се проведе между 20 и 29 март, като основните теми на работа бяха мигрантската криза в Европа, възможности за решаването ѝ, разглеждане на различни гледни точки и подобряване възприятието на участниците относно ситуацията в Южна Европа. 40 души от 5 южноевропейски държави се срещнаха с мигранти в център от отворен тип в град Монтезано. Търсещите закрила от ЕС и родом от държави като Нигерия, Гана, Судан, Кот д’Ивоар и Бангладеш, обсъдиха кризисната ситуация с младежите и също така работиха за повдигане на духа чрез преобразяване на училищната собственост и вдъхване на кураж както сред себе си, така и на местни и минувачи.

По време на проекта участниците бяха ситуирани в хотел близо до град Спекия, община Лече. На територията му бяха проведени редица уъркшопи и дебати. Освен, че разглеждаха възможности за подобряване на своята държава и дискутираха за и против предразсъдъците сред всеки един от нас, те се забавляваха и наслаждаваха на хубавото време, което Първа пролет доведе.

Българският екип допринесе с изключителен know-how както от предишна работа по проекти за мигрантската криза, така и със задълбочени гледни точки по време на различните уъркшопи. За финал те създадоха видеоклипове, в които обобщиха своите разбирания, историите на мигрантите и нагласите на местните италианци.

В края на проекта българите се оттеглиха към родината си със смесени емоции - радост за получените знания, но и тъга, че се разделят с отличната атмосфера, която домакините от неправителствената организация SEYF предоставиха.


bottom of page