top of page

Младите стажанти срещу незаплатената работа: "Да, ние не можем"Младите стажанти, които работят в институциите на ЕС в Брюксел искат трудът им да бъде заплатен. Те протестират и лобират от месеци и дори докараха делото си до съда. Какви са техните оплаквания и дали Брюксел ще уважи техните искания?

Елиза е на 22 години, завършила е политически науки и живее в Брюксел (Елиза не искаше нейното фамилно име и лицето й да бъдат показвани). Тя е стажант в една европейска институция, която не плаща на стажантите си за работата им. „Те си мислят, че ние трябва да сме щастливи, защото имаме възможността да работим тук. И ние сме, но трябва да си плащаме сметките“, казва тя.

Елиза и много други млади новозавършили, които гледат към кариери в ЕС отиват в Брюксел, за да изкарат стажантските си програми в европейски институции, които продължават от един месец до една година. Програмите са на непълен и пълен работен ден и от стажантите се очаква да работят върху различни административни и програмни задачи, които могат да им помогнат в конкурентния пазар на труда.

След приключването на стажантските програми, някои от младежите остават да работят с ЕС в Брюксел, докато други напускат Белгия и намират работа в различни точки на света. Някои стажанти дори стажуват още, докато намерят подходящата работа.

Но дори и да е голяма възможност за изучаване на нови умения и придобиване на професионален опит, много млади хора не могат да си позволят неплатени стажове.

Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), например, не плаща на своите стажанти в чуждестранни делегации, което наскоро беше критикувано от европейския омбудсман. Омбудсманът заяви, че младите хора от по-слабо развитите страни са в неравностойно положение, защото не могат да поемат неплатена позиция. В препоръката си към ЕСВД омбудсманът установи, че неплатените стажове са "лошо администриране".

Това беше причината, поради която около сто стажанти отказаха да работят в знак на солидарност с първата Глобална стачка на 20 февруари тази година. Вместо това, те отидоха в европейския квартал в Брюксел, за да протестират срещу неплатени и ниско заплатени настанявания и изискват качествени и заплатени стажове за всички. Няколко младежки организации като Глобалната вътрешна коалиция и Европейският младежки форум (EYF) подкрепиха протестите.

Този месец EYF дори подаде правно оплакване по въпроса за неплатените стажове в Белгия. Организацията твърди, че неплатените стажове водят до изключване и дискриминация, тъй като те не успяват да осигурят приемливи условия на труд и просто не са достъпни за много млади хора без финансова подкрепа от техните семейства.

Неплатените стажове, каза Зузана Ванчечкова от EYF, "са отличен пример за неравенство, предоставяйки възможности само на онези, които имат финансови средства и затварят всички останали". Белгия има най-високата ставка (82%) от неплатените стажове в ЕС.

EYF смята, че жалбата е перфектно допълнение към Стълба на социалните права на Комисията, който следва да служи като основа за по-справедлив модел в ЕС. Въпреки това, като се има предвид бавното вземане на решения в ЕС и неговата бюрокрация, битката може да е дълга.


bottom of page