top of page

Младежкият отбор към варненската обсерватория „Николай Коперник“, който спечели трето място на учени


Те учат в Математическата и Природоматематическата гимназия в града. Мястото си в челната тройка те извоюваха с проекта за космическа колония „Син Космос“ в конкуренцията на 6 хиляди техни връстници от цял свят.


Това не е първият успех за отбор от обсерваторията под ръководството на д-р Веселка Радева. През май НАСА организира и традиционната си международна конференция, този път в Сейнт Люис. На нея ще се съберат първите умове в космическите технологии и политики на планетата. Покана за участие има и варненският отбор. Учениците ни ще могат да представят проекта си за космическа колония и да обсъдят идеите си с утвърдени учени.

Пред "Хоризонт" на БНР,двама от призьорите - 17-годишните Иво Песев и Константин Евтимов и техният ръководител Веселка Радева разказват защо космическата колония се казва „Син Космос“ и какви са целите й.

Идеята е за един по-чист свят. Синьото го асоциираме с цвета на земното. Нашата цел е да пазим природата и нашата планета. Най-важните функции на колонията са да пазим Земята, да сигнализираме за природни бедствия, да ги предотвратяваме, да следим за терористични дейности и да снабдяваме цялата планета с енергия, обяснява Иво. И още:

Извършваме мониторинг от Космоса и по този начин можем да следим за параметри, предвещаващи природни бедствия. Втората мрежа следи за фактори, свързани с глобалното затопляне като топенето на полярните ледове, обезлесяването и други. Третата мрежа - това са шпионски сателити, следят за терористични активности на нашата земя.

Недостига на електрическа енергия на планетата учениците ще борят със соларни панели в Космоса, а събраната от тях слънчева енергия ще се изпраща до Земята в разпределителни централи, откъдето ще се захранват континентите.

Космическата полиция ще бъде свързана с Интерпол и ще се нарича Спейспол, ще има достъп до всички данни и архиви на полицията на земята, ще управлява мрежи от дронове, които ще следят за безредици и терористични актове, допълва Косьо.

Колонията има формата на цвете, за да напомня за природата. Някои я оприличават на слънчоглед, други на маргаритка, казва още Косьо. „Син Космос“ трябва да се превърне във временен или постоянен дом за 24 хиляди души.


bottom of page