top of page

Ива Тодорова за участието си в международната конференция от 5-те континента “Agora JeunesCitoyens”От 24 до 31 май се проведе международната конференция “Agora JeunesCitoyens” в един прекрасен и старинен град – Турне, в Белгия. Инициативата бе на Международното бюро на младежта, чието седалище е в сърцето на Брюксел. Представител от България бе членът на нашия екип – Ива Тодорова. Участниците бяха над 40, от 17 различни държави - Белгия, Франция, Сърбия, Мали, Нигерия, Мадагаскар, Сенегал, Буркина Фасо, Виетнам, Грузия, Армения, Румъния, Мароко, Холандия, Хаити и Канада. Темата включваше обмяна на добри практики, запознаване с проекти и представяне на план за нови такива, като целта е по-добър живот заедно. Конференцията се проведе изцяло на френски, който бе нейния работен език.


Кандидатстването се осъществи чрез представяне на проект, който е оказал позитивно влияние върху обществото. Избран бе CBY - DevelopmentofCapacitiesforworkwith i/migrants, по който МЦРОО е партньорска организация, заедно с организации от Македония, Германия и Индонезия, понеже проектът е интернационален и засяга една от най-чувствителните и същевременно от колосално значение теми в момента – миграцията. Поради сблъскването на разнообразни култури от цял свят, конференцията представляваше истински културен шок за повечето участници.


Програмата бе доста натоварена. През първия ден е осъществи посещение на събитие за иновации в друг град – Лиеж, като е имаше демонстрации с дронове, шоколади, направени с 3Dмашина, видео симулации и други. Събитието се организира всяка година под патронажа на франкофонския регион в Белгия – Валония, с подкрепа от частния сектор. На следващия ден участниците разгледаха местния младежки център в Турне, както и самия град, който е най-старият в Белгия. Има катедрала, която е по подобие на Нотр-Дам в Париж, дори носи същото име. В момента е в период на реконструкция, като се очаква да е готова до 2025 година. Уникална архитектура, просторни площади, дъх на история във всяка малка уличка. След връщането в хотела, през двата дни се проведоха и дейности за „разчупване на ледовете“.


Следващите дни (от 26-ти до 31-ви) започна работата по конференцията. Присъстваха различни лектори и фасилитатори, сред които основатели на startup-и, директорът на Международното бюро на младежта. Участниците представиха проектите, с които са кандидатствали чрез направени от тях постери, които следваха определен модел – името на проекта, кой е екипът, каква е целта, с какво е полезен за обществото. След като всеки постави на стената сътвореното от него, имаше и време за разглеждане. В случай, че има проект, който е привлякъл вниманието на някого и би желал да научи повече, бе съставен график за срещи, като всяка бе с продължителност между 15 и 20 мин. Първо се наложи да се попита отсрещният човек дали е свободен в определения часови интервал и ако отговори положително, можеше да го впишеш в своя график. Към проекта, представен от члена на нашия екип, имаше голям интерес, като част от организациите представлявани на конференцията изявиха желание за бъдещо сътрудничество.


Отделно имаше ден, в който се обсъждаше резюмето на проектите. Повечето пъти участниците бяха разделени на групи, в които обсъждаха структурата и самото представяне на идея, която би могла да се реализира. Имаше възможност за диалог с по-опитни в областта, които да предоставят ценни съвети относно лидерството и привличането на внимание, трикове за по-успешно изразяване както на устно, така и писмено ниво.

Последните два дни бяха направени предложения за съвместно създаване на проекти, като отново разделението бе на групи според интересите. Разбира се, имаше също и интернационална вечер, където бяха представени храни и напитки от родните страни.

Най-интересното бе осъзнаването на различията между нашата култура и чуждата. Конференцията се проведе по време на свещения за мюсолманите Рамадан. Представлява строг пост, като мюсюлманите не могат да ядат и да пият след изгрев слънце.От една страна бе както вълнуващо да се научи повече за вярата им, така и нормално да се приемат различията им, макар че строгото придържане към поста изглеждаше трудно.


Преживяването бе полезно и обогатяващо, поради срещата с множество млади и амбициозни хора, които искат да внесат позитивна промяна, както и обмяната на опит с професионалисти. Тепърва предстои създаване на партньорства за развитие на проекти както в Европа, така и на другите континенти.


bottom of page