top of page

Използвайте тези 5 съвета, за да си помогнете на вашата мечтана работа


През последните няколко години съм разговарял със стотици мои колеги, двадесет и няколко годишни, в колежи и университети. Аз лично съм бил наставник на още десетки хора и по-голямата част от тях залагат на сигурни кариери или започват бизнеси, водени от страст, любопитство и желание.


Много хора търсещи работа, знам, че в крайна сметка се озовават в заешката дупка на мислене, а именно: "Трябва ли да изпратя автобиографията си чрез LinkedIn?" или "Трябва ли да кандидатствам чрез Indeed?" Истината е, че съдържанието на вашето послание и начина, по който го следвате, е много по-важен от средството, което използвате за предаването му.

Може да имате директна линия към главния изпълнителен директор или директора на човешките ресурси, но ако направите лошо първо впечатление чрез неорганизирано резюме, непрофесионален имейл или, най-лошото, да се подцените, всичко ще бъде напразно.

Ето и петте най-добри практики, които съм използвал с успех.

1. Създайте си професионален имейл

Създайте нов имейл, който включва само вашето първо и фамилно име или, ако е заето, вашето първо име, първата буква на средното Ви име и фамилно име. Това е да се поддържат нещата организирани, както и да се представите като сериозен професионалист (не само дете, търсещо работа някъде).

2. Не „копи-пействайте“ професионален опит

Когато дойде време да напишете автобиографията си, не само копирайте и поставяйте своята квалификация. Вместо това помислете какво умение имате и сте придобили. Опишете стойността на тези умения и как те биха били полезни за новият Ви работодател.

3. Наемете редактор

Проверка за правопис, синтаксис, правилна граматика и оформление. Не просто ваш приятел да го погледне. Наемете професионален редактор, като използвате услуга като Wordy.com. Да, наемането на редактор звучи скъпо, но тъй като автобиографията ви трябва да е само страница, няма да струва много. Повярвайте ми: Нещо толкова просто, колкото правописна грешка, може да направи разликата между наемането ви на работа или отхвърлянето Ви.

4. Не бъдете банални

Всички ние имаме уникални преживявания, умения и таланти. Просто се уверете, че всички постижения, които изброявате, могат да се превърнат в стойност за потенциалния работодател, по някакъв начин. Имате празнина в трудовата си история, защото сте пътували по света, сте играли шах, сте взели специализиран курс или сте научили jujitsu? Напишете го.

5. Бъдете проактивни

След като изпратите кандидатурата си, бъдете активни. Обадете се на техните представители. Изпратете имейл до техните ръководители. Нека да знаят, че сте готови да допринесете за организацията. Покажете инициатива, но внимавайте да не бъдете досадни. Всеки може да привлече внимание (просто се разходете по Таймс Скуеър в Ню Йорк, ако не ми вярвате), но непознат, който вика на улицата в костюм, бързо се забравя или пренебрегва.

Като следвате тези най-добри практики, ще грабнете вниманието на вашия потенциален работодател и ще му покажете, че сте надежден кандидат заслужаващ внимание.

И дори ако не получите тази работа, ще направите силно първото впечатление. Това оставя вратата отворена за други възможности по пътя. В случай, че това се случи, когато се обърнете към такъв потенциален работодател, няма да им пука, ако Ви намерят чрез LinkedIn, CareerKnight, Indeed, Monster или някъде другаде.

Ще се радват, че са Ви намерили.


bottom of page