top of page

Най-добрите музикални фестивали в Европа това лято


Лятото е най-дългоочакваният сезон в годината, който отбелязва началото на празниците, пътуванията и фестивалите.

В Европа сцената е богата на празнична атмосфера и разнообразни летни програми, които привличат посетители от цял ​​свят. Както всяко лято, Европа е домакин на такива невероятни и разнообразни музикални фестивали по целия континент, които удовлетворяват всички музикални вкусове от рок до джаз, от поп на класически и с участието на най-добрите изпълнители и художници в света. Избрахме 5 фестивала, от които трябва да посетите поне един това лято.


Уудсток Фестивал, Полша

Уудсток е основен рок фестивал без билети, който се провежда всяка година в началото на август в Кострзин над Одра в Полша. Фестивалът се организира от Фондация за благотворителни организации "Голям оркестър" и се подкрепя от много доброволци и донори от Полша и извън нея. През последните 5 години фестивалът привлече средно 600 000 души. Мотото на фестивала е "Любов, приятелство и музика" и се смята за един от най-големите европейски фестивали на открито. Уудсток получава наградата за международна музикална индустрия през 2015 г. За програмата за 2017 г. проверете уебсайта на фестивала.

Фестивал Роскилде, Дания

Фестивалът Роскилде е най-голямото музикално събитие в Северна Европа. Създаден е през 1971 г. от двама гимназисти. Днес той се провежда всяко лято от 24 юни до 1 юли в град Роскилде, западно от Копенхаген. Фестивалът привлича около 80 000 души годишно, които идват от цяла Европа и света, за да се насладят на разнообразни изпълнения, вариращи от рок, поп, реге, електро и много други. Постъпленията от фестивала, които са поети от фондация Роскилде, отиват за хуманитарни и културни цели всяка година. Проверете уеб сайта на фестивала.

Фестивал на Дунавския остров, Австрия

Фестивалът на Дунавския остров или The Donauinselfest (както се нарича на немски) е най-големият музикален фестивал на открито в света. Той се провежда всяко лято в австрийската столица Виена. Фестивалът е най-голямото събитие на открито в Европа, достигайки почти 3 милиона посетители. Тазгодишното издание предлага над 600 часа концерти с участието на 200 изпълнения на живо, 16 области (наречени острови), 11 етапа, които хостват концерти едновременно и разнообразна музикална гама от рок, поп, алтернативна, инди, електро, фолк музика и кабаретни представления. Тазгодишното издание ще се проведе от 23 до 25 юни и можете да проверите подробностите за програмататук.

Паркпоп, Холандия

Parkpop е един от най-големите безплатни музикални фестивали в Европа. Той привлича любителите на музиката всяка година в края на юни до красивия град Хага в Холандия. Днес на фестивала присъстват над 350 000 души, което го прави най-големият безплатен поп фестивал в Европа. Parkpop е перфектно събитие за любителите на фестивалите, както и за новодошлите, които искат да се потопят в света на фестивала. Това уникално събитие предлага не само напитки и танци, но и празнична приятелска атмосфера и богата програма с холандски и международни изпълнения. Проверете уебсайта на Parkpop.

Exit Festival, Сърбия

Exit Festival е известен летен музикален фестивал, който се провежда ежегодно в град Нови Сад в Сърбия. Той се счита за един от най-добрите фестивали в Европа след 17 години от създаването му през 2000 г. Exit е спечелил няколко международни награди като "Най-добър награден фонд за чужбина" през 2007 г. и "Най-добър майстор на фестивала" през 2013 г. 270 000 посетители всяка година идват от повече от 60 страни, за да се насладят на празненството на международната музика, изкуството и любовта. Тази година фестивалът ще се състои от 5 до 9 юли в обичайната магическа крепост Петроварадин. За билети и повече информация за програмата, настаняване и др., Посетете официалния уебсайт Exit.


bottom of page