top of page

Networking -a е свързан с изграждане на връзки, изграждане на репутация и достъп до възможности


“Networking”-a е свързан с изграждане на връзки, изграждане на репутация и достъп до възможности, които може да не сте срещнали по време на стандартно онлайн търсене на работа. Има много какво да се замислим, особено когато става дума за действително присъствие на „networking“ събитие, така че сме разделили процеса на три основни стъпки, за да ви помогнем да се подготвите, да използвате времето си разумно и да извлечете максимума от опита


Стъпка 1: Преди събитието

Намерете подходящото събитие за вас

Има много мрежови събития и много от тях ще бъдат съобразени с конкретни теми, отрасли или държави. Уверете се, че сте избрали такъв, който е подходящ за вас и който също ви интересува, така че да можете дасподеляте мислите си с хората, които срещате. Европейския туебсайт "Дни на работнитем еста" е добра отправна точка, ако искате да знаете какви събития предстоят.

Подгответе си резюме

Докато работата в мрежа не е свързана с това да продадете умениятаси, може би е добра идея да подготвите кратко резюме за това кой сте и какво бихте могли да донесете на потенциален работодател. Съсредоточете се върху съответните умения и опит, но и какво ви отличава от тълпата.

Уверете се, че профилътви в LinkedIn е актуален

Ако хората, които срещате, искат да разберат повече за вас, LinkedIn е може би първото място, което ще видят. Поддържането на актуалния потребителски профил ще ви помогне да направите възможно най-доброто впечатление и да покажете напълно своите умения и опит.

Проверете списъка с присъстващите (ако можете)

Знаейки кой другприсъства на събитието, може да ви помогне да планирате как да прекарате времето си предварително. Можете да идентифицирате конкретни хора, с които искате да говорите, или конкретни сесии, на които искате да присъствате, което ще ви помогне да се възползвате максимално от събитието.

Стъпка 2: По време на събитието за работа в мрежа

Включвайте се активно

“Networking”-a може да е обезсърчаваща перспектива, но наградите си заслужават риска, така че не позволявайте нервите да ви превземат! Уверете се, че говорите с хора и започнете да развивате тези ценни връзки, които в края на краищата са причината, поради която сте на събитието. Ако събитието има специален hashtag, тогава да се включите чрез социалните медии също може да бъде чудесен начин да се докоснете до хората около вас.

Да разчупите леда

Може да познавате хората, с които искате говорите, или не. Така или иначе, един добър „ледоразбивач“ може да бъде това да ги попитате за тяхната работа или компания и да споделите интереса си към това, което правят. Докато очевидно искате да споделите собствения си опит и умения в даден момент, добре е да избягвате да стартирате подготвеното си резюме веднага, тъй като някои хора могат да отбележат това.

Поискайте - и раздайте визитни картички

Докато някои хора могат да ви предложат визитни картички директно, други не биха, така че не се страхувайте да поискате такъв, особено ако това е някой, който наистина ви интересува. Получаването на информацията за контакт е жизненоважна част от свързването Ви след събитието.

Същотака, уверете се, че раздавате вашите собствени, така че да имат вашата информация за контакт и удобно напомняне за това кой сте вие!

Стъпка 3: След събитието в мрежа

Последване

Това е може би най-важната точка от всичко - ако не потърсите контактите, които сте направили, тогава цялото усилие, което сте положили, за да присъствате на събитието и да на правите връзки, би могло да доведе до нищо. Поставете визуалните ви карти, които сте събрали, за добро използване и поддържайте разговора!

Свържете се в LinkedIn

LinkedIn е гигантска онлайн мрежа и също един от ключовите центрове за набиране работни кадри в интернет. Чрез свързването с хората, които сте срещнали, ще можете да проявявате интерес към тях и тяхната работа, като приветствате контактите им в собствената си мрежа. Струва си също така да им изпратите персонализирано послание, свързано със събитието, за да им помогнете да идентифицират откъде ви познават и да продължават с разговора ви.


bottom of page