top of page

Новите български младежки делегати към ООНСлед продължителна кампания в четири кръга са ясни имената на младежите, които ще представят българската младеж в най-голямата международна организация.

За единадесета поредна година Дружеството за Обединените нации в България организира национална кампания за избор на „Български младежки делегати към ООН”. Финалният кръг на кампанията се проведе на 23 юни 2017 г. в Министерство на външните работи на Република България. Новите двама младежки делегати са Ася Панджарова и Ралица Диканска. Те ще работят с мандат 18 месеца за защита на интересите на младите хора при изработването на младежки политики на национално и международно ниво. Освен Ася и Ралица от финалистите бяха избрани и две резерви – Петър Минков и Стефани Босева, които ще имат възможност да се включат активно в работата на екипа.

Конкурсът се проведе в четири кръга, като до последния етап достигнаха осем младежи. Финалистите се явиха на събеседване пред широка комисия, състоящо се от представители на държавните институции и на неправителствени организации. В състава на комисията имаше представители на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” и на Дирекция „Права на човека” на Министерство на външните работи, представител на Дипломатически институт към МВнР, представител на Дирекция „Младежки политики” на Министерство на младежта и спорта, представители на Дружество за ООН в България, на Национален младежки форум, Асоциация за подпомагане на академичната общност, и на Българска платформа за международно развитие, както и младежки делегати от предходни години.

Кои са новите български младежки делегати към ООН?

Ася Панджарова е студент последна година, специалност “Арабистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Активно е участвала в няколко неправителствени организации – първо като доброволец, а по-късно като младежки координатор и обучител, работейки по различни проекти на теми като човешки права, социално включване, обществено здраве и интеграция на уязвими групи. Ася е вземала участие в редица семинари и обучения, целящи да повишат компетентността и опита ѝ. Интересите ѝ са в областта на човешките права, междукултурната комуникация и устойчивото образование.

Ралица Диканска завършва четвърта година архитектура в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия (УАСГ), успоредно работи в семейната фирма „Дикански и партньори“ и вярва в приемствеността между поколенията. Тя е преводач в Американския колеж в София. Дългогодишен състезател по тенис и треньор на свободна практика, тя е убедена, че човекът, който е днес, се дължи предимно на ценностите от спорта – отговорност, дисциплина, постоянство. Успоредно с това, вече 4 години активно членува в младежката програма на “Ротари Интернешънъл” – Ротаракт. Още първата година е част от клубния борд, а сега е aсистент “Дистриктен Ротаракт” представител към Ротаракт България.


bottom of page