top of page

Няма значение къде се намирате, когато става дума за съквартиранти.Този текст може да послужи както за предупреждение и подготовка, така и за разпознаване на някои черти, които самите вие може би притежавате. Разбира се, няма как да обхванем всички възможни характери, но можем да очертаем някои особено колоритни типажа:

1. Купонджията

Когато започнеш да живееш с други млади хора, непременно ще попаднеш и на партита. Няма значение колко си задръстен - това е студентско жилище все пак. Някои хора обаче овладяват изкуството на купона до такива висоти, че практически е трудно да правиш каквото и да е друго около тях. Всеки ден излизане и прибиране късно, шумна музика и големи компании - това са най-отличителните черти на заклетия купонджия. Дали и как се справят с ученето е сложен въпрос. Но - може би изненадващо - доста хора успяват да го съвместяват без проблем. За екстровертен и комуникативен човек такъв съквартирант не би бил проблем. По срамлежлив и затворен младеж обаче, определено няма да се чувства в свои води.

2. Хайлазинът

Казват, че мързелът е двигателят на прогреса. Има нещо вярно в това. Но упоритият отказ от чистене, миене на чинии и въобще всякаква домакинска работа, няма да доведе човечеството до нищо добро. Да не говорим за общежитието. Важно е съквартирантите да споделят домакинската работа. Другото създава твърде голямо напрежение в жилището и определено не е предпоставка за добри и приятелски отношения. Ако самите вие имате склонност към хайлазуване - постарайте се да я овладеете. А ако попаднете на такъв съквартирант - не се стеснявайте да го ръчкате от време на време.

3. Невидимият съквартирант

Не, човекът, не е буквално невидим. (Освен ако не учите в Хогуордс, знае ли човек). Просто толкова често го няма, че все едно си живеете сам. Може би живее наблизо и предпочита да прекарва повече време в дома на родителите си. Може пък и да има гадже, при което често да отсяда. Така или иначе - през повечето време сте сами. Това има своите предимства и недостатъци. Безспорно - повечето лично пространство е страхотна новина. Но справянето с цялото домакинство сам не е.

4. Меломанът

Ще кажете - то всеки обича музика. Не е така. Но ще се изненадате колко много могат да обичат музика някои хора. Доспи им се - пускат музика, за да заспят. Събудят се - пускат музика. Трябва да се концентрират, за да учат - пускат музика. Трябва да си починат малко - пускат музика. Трябва да изметат стаята - пускат музика. И освен това самите те свирят. На китара примерно. (Не дай боже да се окаже, че са барабани). Такъв съквартирант - макар обикновено да е забавен, ведър и добронамерен - определено не е по вкуса на всеки.

5. Допълнителният съквартирант

Нерядко се оказва, че сте с един повече от предвиденото в договора за наем. Някой просто си е докарал гаджето. Или то се е докарало само. Дори и да не живее там напълно, присъства в по-голямата част от времето. Така изведнъж се оказва, че предвиденото пространство за живеене е намаляло. В общежитията това е сравнително малко вероятен сценарий, тъй като има известен контрол относно кой влиза и кой излиза. На свободен наем обаче всичко се случва.

Източник: Сп. Образование и специализация в чужбина


bottom of page