top of page

Сиво Даскалов разказва за опита и преживяванията си в Кеймбридж, Англия


Днес ви срещаме със Сиво Даскалов, който следва магистратура по компютърни науки за напреднали (Advanced Computer Sciences) в Кеймбриджкия университет в Англия. Роден е във Варна и е завършил Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и Техническия университет във Варна. Занимава се с гребане, за успешното провеждане на което казва, че черпи допълнителна мотивация от факта, че умее да плува приблизително колкото ютия. Иска да се развива в сферата на изкуствения интелект, но не изключва възможността да работи и в областта на науката на данните (Data Science). След завършването на обучението си възнамерява да продължи да учи и работи в родния си град Варна.

Моят университет В момента уча в Кеймбриджкия университет в Англия (University of Cambridge), един от най-старите и утвърдени университети в света. Избрах именно него, защото компютърната лаборатория, както е името на моя департамент, е най-доброто място за изучаване на компютърни науки в Европа. Разбира се, вечните съперници от Оксфорд биха могли да спорят, но решението си взех след проучване на множество източници и никак не съжалявам. Друго предимство на магистърската ми програма тук е успешният баланс между теоретична подготовка, научна и практическа дейност.


Моята специалност Провеждам магистратура по Advanced Computer Science, която е с продължителност девет месеца. Предвижда обучение по пет индивидуално подбрани дисциплини, повечето от които в моя случай са тенденциозно насочени към машинно самообучение (Machine Learning) и приложенията му в науката за данните (Data Science). Разбира се, най-съществената част от курса е дипломната работа, която се разработва през почти всичките девет месеца на обучението. Именно с научната си дейност в подобни проекти се открояват университети като Кеймбридж. Аз ще имам възможността да приложа уменията си в компютърните науки в областта на епигенетиката (бел. ред. - наука, която изучава влиянието на средата върху гените). Крайната цел е да се открият и изследват зависимости и тенденции, които влияят на развитието на рак на гърдата.


Такса за обучение Образованието в университет от този ранг, особено във Великобритания съвсем не е безплатно. Само годишната такса за университета е над 11 хил. паунда. Когато към нея добавим цената на жилище и битови разходи, очакваната крайна цена на удоволствието за година е 50 хил. лв. Възможности за стипендия За жалост, късно реших да кандидатствам в Кеймбридж, с което изпуснах всички предлагани от университета възможности за финансиране, сроковете за които приключват в началото на декември. За щастие, на хоризонта се появи Фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" на "Тук-Там". Стипендията, с която ме подкрепиха, свали от раменете на мен и семейството ми десет процента от финансовата отговорност. Основните условия на стипендията са прием в чуждестранен университет за магистърска степен и желание за завръщане и развитие в България след завършването на образованието. Процедурата по кандидатстването е изключително разнообразна и включва автобиография, мотивационно писмо, препоръка, формуляр, запис на видео изявление и интервю с комисията. Трудности и предизвикателства Процедурата по кандидатстване мина сравнително безпроблемно. Всъщност най-стресиращото обстоятелство беше наличието на време за единствен опит за взимане на сертификат TOEFL за владеене на английски, понеже, както се оказа, моето CPE (Cambridge English: Proficiency), което е отпреди три години, вече мога да го изхвърля. Документите за кандидатстване ми направиха силно впечатление. По необясними за мен причини за разлика от Оксфорд Кеймбридж не изискаха нито CV, нито мотивационно писмо при кандидатстването.


Изискваха единствено академична справка, сертификат за владеене на английски език и препоръка (с възможност за добавяне на втора). Допълнителна информация трябваше да се попълни във формуляр при кандидатстване, което според мен значително шаблонизира процеса на кандидатстване. След пристигането ми в Кеймбридж една от основните ми задачи през първите седмици беше да не бъда блъснат от автомобил, защото не се свиква лесно с обратното движение. Друга грижа се оказа откриването на банкова сметка, което поради тромавостта на банковата система и огромния брой новоприети студенти пораждаше опашки пред банката часове преди отварянето ѝ. Стандарт на живот Кеймбридж е от скъпите градове, дори по британските стандарти. За щастие на помощ идва супермаркета "Сейнсбърис", от който човек може да си набави в общи линии всичко необходимо. Това предполага кулинарни приключения от време на време, но драстично сваля цената на живот. Не бих си изкривил езика да препоръчам въздържание от бира, тъй като върху нея се крепят устоите на обществото, но и това допълнително би олекотило бюджета. Подготовка за изпитите Поради спецификата на учебната ми програма липсват изпити. Това за мен е прекрасно, но не мога да допринеса с достоверна информация за изпитите. Убеден съм, че редовното съзнателно присъствие на лекции и семинари, както и системната работа през семестъра няма как да навредят на успешното представяне на сесията. Кариерен център Знам за съществуването на кариерен център в университета, но понеже не целя да бъда нает, още не съм се възползвал от услугите му. Единственият ми досег с него се случи на изложение на местните компании, на което обсъдихме моето CV с една любезна дама от центъра. Студентски стол Кеймбридж се състои от 31 автономни колежа. Аз съм член на колежа "Корпус Кристи", който е с по-специфична структура от повечето. Характерен е с това, че има отделен кампус само за магистри и докторанти, който се казва "Лекхемптън". Снабден е с всевъзможни удобства, включително собствена столова, която предлага вечеря от понеделник до петък. За обяд може да се използва основната столова в главния кампус на колежа. Храненето струва между 3 и 4 паунда, като обикновено може да се избира между месно, рибно и вегетарианско ястие.


Възможности за спортуване "Лекхемптън" помещава и напълно безплатни игрища за множество спортове - футбол, баскетбол, ръгби, тенис, скуош, крикет, лакрос и тенис на маса. Освен игрищата има също безплатна фитнес зала, както и открит плувен басейн. Особено характерно за Кеймбридж е академичното гребане. Членството в клуба струва нищожните 30 паунда на семестър и е невероятно преживяване, което горещо препоръчвам.


Други удобства Тук съм само от два месеца и още не съм имал възможността да изследвам всички удобства, които университетът предлага! Надявам се, до края на следването си да успея да наваксам и да им отдам нужното внимание.


Свободно време В свободното си време основно общувам със страхотните си колеги от колежа. Основното място за разпускане е Лекхемптънският бар, който се движи от доброволци сред студентите и предлага менюто си на доставни цени. Друг център на обществото в "Корпус" е телевизионната стая, която често събира големи компании за събития, вариращи от президентските избори в САЩ до финала на The Great British Bake Off.


Какво ми харесва Категорично мога да заявя, че съм напълно доволен от направения избор да уча тук. Всякакви съмнения за правилността му и това дали си струва цената са вече отдавна забравени. Да бъдеш част от обществото на Кеймбридж и да обменяш идеи с хора, които движат техническия прогрес на човечеството, за мен е безценно. Какво не ми харесва Винаги съм смятал, че разпространеното разбиране за британското лошо време е мит или поне е силно преувеличено. За жалост, тези ми очаквания биват почти ежедневно разбивани, но на всеки се случва да сгреши. Като оставим прекрасното време настрана, нямам много поводи за оплакване, освен от дреболии като трудното намиране на място за паркиране на велосипеда пред колежа по обяд и нечовешкия студ в безплатната фитнес зала на колежа.

bottom of page