top of page

Книгите, които трябва да прочете всеки според Марк Зукърбърг


Създателят на Facebook - младият милиардер Марк Зукърбърг, неведнъж е казвал че работи с мисия - да свързва хората по света.

Това е и причината през 2015 г. той да старира клуб на книгата във Facebook. Целта на клуба е да събира служители на компанията, които обичат да четат и са с различни култури, вярвания, житейски истории и които ползват разнообразни технологии.

Зукърбърг обича да чете много.

Въпреки че раждането на дъщеря му Макс го възпира да постига личната си цел да прочита по една книга на всеки две седмици, той изпрати миналата година с подбор на 23 книги, които препоръчва на неговата група за четене "A Year of Books". Американският сайт Business Insider изброява списъка от книги, които според Марк Зукърбърг всеки трябва да прочете, защото написаното в тях е ценно.


Ето и списъка.

"Мукаддима", известна още като "Пролегомена" или "Въведение в историята", на арабския историк Ибн Халдун. Той е смятан за основоположник на демографията, културната история, историографията, философията на историята и социологията.

"Новият Джим Кроу" на Мишел Аликзандър - професор по право в Щатския университет на Охайо и адвокат по граждански права. Мишел твърди, че войната с наркотиците в Америка е довела до култура, в която тъмнокожите мъже, които не са упражнявали насилие, вече преобладават в затворите на САЩ. Те са твърде представени в затворите като социална класа, а щом излежат присъдите си, са третирани като втора класа граждани когато са на свобода.

"Защо нациите се провалят" от Дарън Есимоглу и Джеймс А. Робинсън. Това е преглед на 15-годишно изследване на икономиста на MIT Есимоглу и политолога на Харвардския университет Робинсън, в който те твърдят че някои правителства използват възможностите си за контрол на процесите в държавите, за да поставят властта в ръцете на избрани малцина. За разлика от тях има и други правителства, които създават отворени пазари и дават възможност на гражданите си да инвестират свободно парите си. Икономическият растеж не винаги подсказва дългосрочно здраве на икономиката.

"Рационалният оптимист" на Мат Ридли. В книгата си от 2010 г. Ридли посочва, че според него пазарите са източник на човешкия прогрес и че този прогрес става все по-голям, когато пазарите са държани възможно по-свободни. Еволюцията на идеите, която идва в резултат, ще помогне на човечеството за подобряване на условията на живот, въпреки заплахите от пренаселеност на планетата и климатичните промени.

"Портфолиа на бедните" на Даръл Колинс, Джонатан Мордъч, Стюарт Ръдърфорд и Орланда Рутвен. Авторите прекарват 10 години, изследвайки финансовия живот на най-ниските социални класи на Индия, Бангладеш и Южна Африка. Фундаментален извод е, че най-крайната бедност процъфтява не в районите, където хората вземат лоши финансови решения или живеят ден за ден като харчат всичко спечелено, а там където липсва достъп до финансови институции, в които да складират парите си.

"Световен ред" на Хенри Кисинджър. 91-годишният бивш държавен секретар на Щатите разсъждава в тази книга от 2014 г. защо в различните части на света някои нации са разбрали концепцията за империята и политическата власт от векове, и как модрната глобална икономика ги свързва, понякога по напрегнати, воюващи начини.

"Разнообразието на религиозните преживявания" на американския философ Уилям Джеймс (1849-1919). Това е сбор от лекции, които изследват религиозното съзнание и механиката, чрез която хората използват религията като източник на смисъл, който ги снабдява с желание да се движат напред в живота, енергия и цел.

"Creativity, Inc." на Ед Катмъл. Това е историята на Pixar, написана от един от аниматорите, създатели на световноизвестното студио за анимационни филми.

"Сапиенс. Кратка история на човечеството" от Ювал Ноа Харари.

"Структурата на научните революции" от Томас Кун. Ако има философска книга написана от физик, която човек трябва да прочете в живота си, това е тя. Публикувана е през 1962 г. и разглежда еволюцията на науката и ефекта, който има тя върху модерния свят.

"Dealing with China" на Хенри Полсън-младши. Марк Зукърбърг е заинтересован от Китай в последните години, учи и говори китайски език. Казва че мечтата му е Facebook да бъде използвана от китайците. В тази книга бивш секретар на хазната на Щатите изследва последния възход на китайската икономика на глобалната сцена и значението му за света.

"Началото на вечността" на Дейвид Дойч. Физикът от Оксфордския университет предлага поглед върху прогреса на човечеството след Научната революция. Прегледът му засяга всичко, от изкуството до точните науки, политиката и философията.

"По-добрите ангели на нашата природа" на Стивън Пинкър. Зукърбърг признава, че тази книга от 800 страници на харвардския психолог е предизвикателство. Но е интересна за четене - Пинкър посочва как насилието сред хората е намаляло с времето, въпреки че то се увеличава като под лупа с помощта на социалните мрежи, в които всички присъстваме.

"Геном" на Мат Ридли. Това е единственият автор, препоръчан с две книги от Зукърбърг. "Геном" е книга от 1990 г., която разказва за еволюцията на гените и нарастващото поле на генетиката.

"Краят на властта" на Мойзес Наим. Историческо разследване на промяната на баланса на силите от авторитарните правителства и армиите им, към корпорациите и отделния индивид.

"On Immunity" на Еула Бис. За ползата от ваксинациите.

"Фабрика за идеи" на Джон Гатънър. Разказва историята на Бел Лабс от 20-те до 80-те години на 20 в., в която изобретяването на транзитора създава революция в света на технологиите.

"The Three-Body Problem" от Сицън Лу. Публикувана в Китай през 2008 г., книгата е преведена на английски език през 2015 г. Печели наградата

"Юго" за най-добър роман - награда която се дава за научно-фантастична книга на годината.

"Gang Leader for a Day" на Судхир Венкатеш - професор по социология от Колумбийския университет. Той прави радикален експеримент, като се внедрява в престъпна групировка в подземния свят на Чикаго през 90-те.

"Играчът на игри" от Иън М. Банкс. Посочва как би могла да изглежда цивилизацията, ако беше създадена супернапреднала технология, която може да обслужва човешките нужди и надхвърля човешките възможности.

"Отмъщението на Оруел" от Питър Хубър. Това е неофициалното продължение на "1984" на Джордж Оруел. Публикувана е през 1994 г. Хубър е сътрудник на Манхатънския институт за политически изследвания.

"Енергия: Наръчник на начинаещия" от Вацлав Смил. Публикувана първоначално през 2006 г. със заглавието "Енергия", книгата обяснява на разбираем език какво е енергията.

"Рационален ритуал" на Майкъл Сук-Йонг Чуи. Зукърбърг смята че тази книга на икономиста от Калифорнийския университет в Лос Анджелис може да помогне на хората да разберат как най-добре да използват за себе си социалните мрежи.

#People

bottom of page