top of page

Университетът на Манчестър


Може би никога не сте чували за „Манчестърския университет”, но все пак доста неща са се случили в него.

Манчестър е мястото, където атомът е разделен за пръв път, мястото, където е възникнала Индустриалната революция и е бил създаден първият програмируем компютър от Алън Тюринг.

Съвременната структура на университета възниква през 2004 г. след обединяването на Института за наука и технологии на Манчестърския университет и Манчестърския университет „Виктория”. Преди обединяването на двата университета и оттогава, доста неща са дошли оттук.

Университетът е на 41-во място в света, 8-и в Европа и 5-ти в Обединеното кралство, но се стреми и към още по-голям успех.

Той е един от най-големите в Обединеното кралство с общо около 38 500 студенти.

През годините част от състава на университета са били 25 носители на „Нобелова”награда и много известни личности. Може би сте чували за някои от тях като, например, проф. Брайън Кокс, който е известен физик и носител на ордена на британската империя, Джейми Кокнинг, който е главен директор на „Оксфам”, или световно известния актьор Бенедикт Къмбърбач.


Що се отнася до носителите на „Нобеловата” награда, тук се отличават Ърнест Ръдерфорд, който е открил модела и структурата на атома, Нилс Бор, който пък е изучавал структурата на атомите в цялост и тяхната радиация, и Артър Луис, който е допринесъл основно за развитието на икономиката.

Всички студенти се стремят към „Знание, Мъдрост, Човечност”, което се явява и мото на самата институция. Библиотеката на университета е една от най-големите в страната. Има над 400 клуба - като започнем от клуба по Куидич, минем през клуба по МАН МУН, Франкофоновия клуб, клуба по фотография и накрая стигнем до клуба по Поло. В университета винаги има какво да научите или да правите.

А именно що се отнася до ученето, едно от най-популярните места за учене в кампуса е сградата „Алън Гилбърт”, която е отворена 24/7, така че ако отидете вечерта преди изпита или крайния срок за предаване на материал, ще срещнете доста познати лица.

Също така около 10 000 чуждестранни студенти се обучават в Манчестър. Това е единственото място със студенти от 154 различни държави от целия свят и с партньорства с едни от най-добрите университети по света, като с това имате възможността да разширите още повече вашите знания и перспективи.

И така, това е различаващият се от другите „Манчестърски университет”. Неслучайно Тони Уилсън е казал „Това е Манчестър, тук правим нещата по различен начин!”.

bottom of page