top of page

7 съвета за преодоляване на езиковата бариера, когато пътувате сами!


Днес английският език е станал толкова разпространен, че хората забравят, че светът е съставен от около 6500 езика, а около 4000 от тях имат хиляди и милиони говорители. Международните пътувания вече са относително по-лесни за англоговорящите или дори за тези, които познават няколко езика като английски, испански или китайски мандарин, но нека си го кажем - не всеки от нас е пристрастен към ученето на чужди езици! Как да преодолеете езиковата бариера, ако събеседникът Ви не Ви разбира или Вие - него? Ето Ви набор от съвети, чрез които ще разрушите тези бариери.


  • Научете няколко думи или изрази на дадения език

Простата учтивост ще ви заведе далеч! Ако пътувате до място, където езикът може да е проблем за Вас, най-добрият начин да преодолеете езиковите бариери е да научите няколко ключови думи и фрази. Хората са по-склонни да ви помогнат да намерите най-близкия пазар или хотел или каквото ви е необходимо, ако видят, че правите истински усилия да общувате на техния език.

Полагането на съзнателни усилия да се опитате да се учите от местните хора е още по-добра идея, ако не сте имали време да се подготвите предварително.

  • Използвайте езикови мобилни приложения

Ако сте дигитално образован човек, определено ще харесате този съвет! Ако се окажете в страна, където не можете да разбирате езика, позволете на приложенията да Ви помогнат. Уверете се, че телефонът Ви е оборудван с Google Translate, приложението Lonely Planet’s Fast Talk или опитайте с приложението WayGo - забавно визуално приложение, което превежда текст от снимка.

  • Избягвайте да употребявате жаргонни думи

Ако сте решени да използвате Вашите английски умения, избягвайте жаргона! Ограничавайте речника си, като използвате единствено международно разбираеми думи, защото със сигурност няма да бъдете разбрани, ако започнете да наричате всички "sham", например [ирландски жаргон - означава "пич"].

  • Бъдете търпеливи

Има една смешна стара поговорка, която звучи нещо от сорта: Болят ме ръцете от толкова много говорене. Това всъщност означава, че когато не знаете определен език, Вие започвате да жестикулирате трескаво, сякаш Вашият събеседник ще разбере магически какво казвате. Повишаването на глас пред човека, който е отделил време, за да помогне, е още една лоша идея, затова опитайте да общувате по друг начин или опитайте да формулирате думата или фразата, които сте репетирали преди пътуването си.

  • Илюстрациите са най-добрият Ви приятел

Когато телефонът Ви няма батерия и мозъкът Ви не иска да сътрудничи, използвайте снимки [подготвени предварително] като начин да преведете онова, което се опитвате да кажете. Ако имате алергии, уверете се, че носите снимки на нещата, които увреждат вашето здраве или още по-добре носете малък тефтер, за да можете да рисувате това,което искате да кажете. Не е нужно да сте художник, за да разкриете художествените си умения, но ако мислите, че дори не можете да направите права линия, е време да извадите големите оръдия: Вашият вътрешен мим!

  • Проверете дали говорят английски език

Това не е новост за опитни пътници, но е нещо, което всички сме склонни да забравим, когато непознаването на определено място ни кара да чувстваме носталгия по дома. Разберете дали Вашият събеседник говори английски преди да започнете да се препъвате на местния език; Ще се изненадате да разберете колко хора говорят английски дори в най-отдалечените места по света!

  • Уважавайте местната култура

Ако сте пристрастени към пътуването, би трябвало вече да знаете това! Всяка страна е уникална и очарователна и можете да научите много от местните хора, ако действате в съответствие с техните обичаи. Ако им покажете, че знаете как да се държите, говорите и дори да жестикулирате, никой няма да ви каже "не". Ако не знаете къде да намерите цялата необходима информация и съвети за етикета на пътуването си, отидете на Quora - има всички отговори, от които се нуждаете!

bottom of page