top of page

Вдъхновяващи инициативи за справяне с проблема около хранителните отпадъци


По целия свят се генерират около 1.3 милиарда тона храна годишно. Тази храна не достига краен потребител, така наречения “waste food”. В свят, в който един на девет души страда от хронично недохранване, тези цифри би трябвало да звучат не само шокиращо, но и апелиращо към незабавна реакция. По-долу са дискутирани някои от наистина впечатляващите инициативи, чиято цел е да разреши проблема със загубата на храната.

Инфографиката говори сама по себе си. Първата стъпка, за да се даде адекватно решение на проблема, е да се признае, че проблем наистина съществува. Втората стъпка е да си повторим, че проблемът не е нерешим. Както Дана Гъндърс, представител на „Организацията за защите на природните ресурси“, заявява пред интервю с Vox: „От всички предизвикателни проблеми, редуцирането на отпадъчната храна е най-лесният.“ Третата стъпка е намирането и имплементирането на решение. Количеството „погубена“ храна би трябвало да шокира публиката и да доведе до действия. Хранителни отпадъци се генерират на всяко едно ниво от веригата, следователно действия трябва да се предприемат в цялата верига. Има безброй примери, чрез които остатъчните количества храна могат да влязат в употреба - от даряването на храната на нуждаещи се до създаването на бизнес!!!


Най-простите решения: На някои от вас Rнститута по технологии в Масачузетс може би звучи познато и то в контекста на Кофи Анан, бившият главен секретар на Обединените Нации, който Институт е и изобретател на Джи Пи Ес (глобалната система за позициониране GPS), световната мрежа “the World Wide Web” и факса. Не толкова добре позната, но определено брилянтна идея е „Хранителната камера“, отново изобретение на Института в Масачузетс, датиращо от 1990. Тази камера изпраща снимки на останала храна на всички присъстващи в цялата лаборатория. Винаги, когато има такава храна, останала от конференция, например, организаторите я занасят в кухнята. Там те натискат бутон на камерата, която изпраща нотификация към Twitter или мейл на всеки в сградата. Имайки предвид, че толкова проста и ефективна идея е била въведена още през 1990, много преди модерните социални медии, може с лекота да се обобщи, че човечеството има нужния капацитет да измисли и глобално решение по проблема. Мисли глобално, действай локално: Гладът и недоимъкът са един от най-наболелите проблеми. Можем да се справим с глобален проблем като хранителните отпадъци само ако първо приложим мерки на локално ниво. Copia (Копиа) е решение за управлението на остатъчната храна, базирано в Сан Франциско, приложимо за организации от всякакви размери. Основателите му осъзнават проблема с липсата на възможност да се достави храна на тези, които имат нужда, и създават нещо като Uber за преразпределение на хранителни остатъци. Ако една компания се окаже с излишък на храна след корпоративно събитие например, храната трябва просто да се опакова и износването й след това се организира изцяло благодарение на приложението Copia, откъдето сертифицирани лица ще вземат храната и ще я доставят на нуждаещи се. Отпадъците не носят доход на никого – но да се справиш с тях, ще ти донесе! Икономически погледнато хранителни отпадъци не генерират никаква печалба. В Италия съществува перфектния пример за работещо решение, от което се възползват най-вече доставчиците – приложение наречено „Last Minute Sotto Casa” (буквално може да се преведе като ‘‘На близо в последната минута”). Приложението изпраща нотификация на всички регистрирани потребители, когато магазини наблизо имат стока с изтичащ срок на годност и я продават на намалени цени.


Обединени усилия През 2010 в Бърно, Чехи локални бизнесмени и ресторанти обединиха усилия в битката срещу „прахосването на хранителни продукти“. Непродадени в края на деня ястия, приготвени като „ястие на деня“ се раздават на бездомни. Само за една година близо 14000 порции качествена храна са раздадени на нуждаещите се. Разходите по проекта се оказват минимални благодарение на това, че е задействано с подкрепата на градската социална инфраструктура, която разполага със собствени автомобили. Организаторите на инициативата продължават да привличат все повече компании вече не само от Бърно, но и от околни градове. Това определено е невероятен пример, от който да се вдъхновим! Възстановяване на всяко парченце Дори и някои вторични продукти от процеса на обработка на храната да изглеждат напълно неизползваеми на пръв поглед, учени и иновативни компании разработват начини всичко да влезе в употреба до пълния му капацитет. В Дания хотелиерският и ресторантьорският сектор си сътрудничат в създаването на продукт рибен чипс, богат на Омега 3 мазнини. За същият са използвани само рибни хранителни остатъци, който традиционно са смятани като негодни за ядене. Според скорошно изследване, 50% от рибата се изхвърля като отпадък, а този чипс се оказва решение на проблема. Бъди промяната, която искаш да видиш Искаш да научиш повече за това как да бъдеш съобразен консуматор? Погледни следващото ни предложение за теб – „Хранителните отпадъци: Решения по-лесни отколкото си предполагал“ съвсем скоро!


bottom of page