top of page

Как да изберете най-добрата програма за стаж в чужбина


Ходенето на стаж в чужбина е едно от най-добрите преживявания, които ще имате. Да живеете извън Вашата комфортна зона за няколко месеца и да решите да научите повече за Вашата професия и за нова страна е невероятно преживяване. Фактът, че има толкова много варианти за избор, може да бъде малко объркващо. Но как може да изберете програма за стаж в чужбина и да сте сигурни, че това ще бъде най-доброто решение? Вижте сега!


Вашите цели в живота

Стажовете, които те изпращат в чужбина, са нещо повече от професионален опит. Времето, което прекарвате в работене или доброволчестване, е само малка част от него. Опитайте да обедините Вашите цели в живота във Вашия избор да стаж. Къде желаете да бъдете след 20 години? Как се виждате след 10 години? Пътувате ли по света като независим човек или сте в корпоративно ръководство? Например, пътуване в Германия ще Ви помогне да подобрите общоприетия Ви начин на мислене. Докато пътуване в Гърция да бъдете по-непринуден и по-уверен в себе си. Начина, по който мислят хората е това, което ще Ви повлияе най-много, така че не се притеснявайте да приемете тази възможност.

Академичният Ви опит

Колежът, който посещавате, и професионалните цели, които имате, вероятно ще повлияят на решението за кандидатстване за стаж. Вие трябва да знаете, че пътуването в чужбина за персонално и професионално развитие няма да е само за игри и забава. Ще вършите най-добра работа, когато сте далече от дома и живеете в различна среда. Какъвто и академичен опит да имате, лесно ще изберете правилния стаж, ако разгледате добре и се подготвите навреме. Винаги е по-добре да се подготвите няколко месеца по-рано, като се оправите с документите и препоръките.

Лични и професионални умения

Това е двоен пример как да изберете своя стаж. Вие винаги трябва кандидатствате за стаж, който изисква специфично Вашите умения и избягва тези, които нямате. Например, ако стажът изисква човек с отлично владеене на испански език, помислете добре относно кандидатстването, ако далеч не говорите езика отлично. Но винаги може да си проверите и поправите своя писмен изказ чрез Ultius Review, при проблеми с документите за кандидатстване, давайки Ви добра възможност да проверите своите умения на писане по време на действието. Това е добър пример, как можете да стесните избора за стаж до тези, които Ви допадат най-много. Също, стажовете ще представят дадени умения, които ще развиете по време на престоя си в чужбина. Ако винаги сте искали да подобрите вашите умения за работа в екип или за 3D-моделиране, с помощ от ментор, кандидатствайте за този стаж. Комбинирайте уменията, които притежавате с уменията, които искате да придобиете, и бързо разберете кой стаж е най-добрият.


Избор за мечтаната страна

Не е грешка да изберете стаж в страна, базирана на Вашите лични желания, независимо от професионалните му аспекти. Имайте предвид, че трябва да сте по-внимателни, когато предприемете тази стъпка - някои неправителствени организации и компании ще изискват специфични кадри, които се интересуват от работене дълги часове и присъствие в офиса. Ако това не е Вашият тип, винаги можете да се насочите към по-релаксираща възможност да доброволчествате и да прекарате повече време в изследване и запознаване с нови хора. Дори можете да изберете стаж, базиран на човешко взаимодействие забавление с хора в лагери и домове в различни части на света. Изборът е Ваш дали ще изберете стаж, базиран в страна, която желаете да посетите, или стаж относно професионалния опит, който се предлага в съответния случай.

Консултиране с други

Когато всичко е готово, можете да се консултирате с експерти дали този стаж ще е достатъчно полезен. Говорете с професори, училищни съветници, родители и приятели относно стажовете, които имате предвид. Да чуете мнението на другите е важно, особено ако ще пътувате в чужбина с малко информация за това, което Ви очаква. Обмислете всяко мнение и помислете обективно. Някой хора може вече да са пътували в тези страни или да имат познание за всекидневието там. Може да похарчите колкото се може по-малко пари, ако търсите съвети и трикове за това как да "оцелявате" - къде да се храните, къде да пазарувате и т.н. Планирайте почивката внимателно дори вече да сте избрали страната и стажа, в който ще участвате.

Заключение

Истината е, че никакво количество подготовка няма да Ви подготви за вашия стаж в чужбина. Истинското чувство да излезете от самолета, за да прекарате месеци в чужбина, докато се развивате, е хипнотизиращо. То е нещо, което всеки колежанин или завършил ученик трябва да изпита, за да опита нещо различно и да види света под различен ъгъл.

bottom of page