top of page

Locamba може да Ви помогне да поставите началото на едно страхотно преживяване, пътувайки до най-гол


В свят, в който има предприятия като “AirBnb” и “Uber”, които според икономистите се класифицират като част от „sharing economy”, съществуват туристически сайтове, които предлагат услуги, които се базират основно на онлайн платформи за предоставяне на услуги и продажба на продукти.

Тези предприятия имат за цел да осъществят връзка между бизнеса и клиентите без физическа активност. Разбира се този метод става все по-атрактивен при младите ентусиасти. Методът им помага да намерят иновативни идеи, които ще запълват тяхното ежедневие. Момчетата, за които ще Ви разкажем в тази статия са придобили образованието си в Швейцария и Германия. Всъщност те работят усилено, за да впечатлят света с една много интересна и готина идея, наречена „Locamba”.

Locamba е сайт, който осъществява контакт на туристите с местните жители. Това се базира на една много проста философия: „Туристите да се насладят на дестинацията като местни жители, посещавайки всички забележителности, които трябва да видят, да дегустират най-добрите традиционни храни и напитки, докато местните, наричащи се „посланици”, имат възможността да представят най-доброто от града им, като в същото време припечелват пари за предложената услуга.”.

За всички любопитни хора, които се чудят откъде произлиза малкото и готино име на сайта, всъщност това е съкращение от "Local Ambassadors".


Хората, които стоят зад тази идея се казват Визар и Байрам. Те са двама имигранти от източния край на Косово, които преди десетилетия са се преселили в Швейцария. Там са получили образованието, за което винаги са мечтали, работили са усилено, за да имат по-добър начин на живот и са подражавали на световноизвестни предприемачи, които всъщност, също са били мигранти, преселили се в по-развитите страни, поради по-добрия начин на живот. В крайна сметка, предприемачите са създали предприятия, които биха променили живота на хората. Всичко, което трябва да направим е да изчакаме и да наблюдаваме.

Визар: „Идеята на нашият сайт е да бъде едно гише за туристи и пътуващи, както и място, където може да се направи кореспонденция между туристите и туристическите агенции. Идея, която е реализирана е на принципа „местни посланици”, които си създават профил, в който профил представят от своя гледна точка своя град. Има три различни профила, първият е безплатен, а другите два се заплащат ежегодно. Разликата между заплащащите се профили е, че по-скъпият вариант има повече капацитет на пространство и възможност за повече посещаемост.”.

За сега идеята им е технически функционална. Те работят бавно и методично, за да привлекат възможно най-много „местни посланици”, като същевременно увеличават броя на потребителите. Понастоящем Locamba е съсредоточена предимно към немскоговорящата част на Европа (Швейцария, Германия и Австрия), поради простата причина, че като екип разработването на платформата е по-лесно на територията, на която се намират. Именно това е първата крачка, която ги кара да се стремят към високо ниво и да искат да бъдат следващия голям сайт, който променя живота на хората в реално време.

Байрам: „Честно казано, може би Ви звучи като клише, но бяхме изправени пред трудности, защото искахме да имаме едни страхотни преживявания, пътувайки по света. Ние с Визар сме приятели и през последните години пътувахме доста често и един ден, когато споделяхме преживяванията си един с друг, стигнахме до извода, че бихме могли да се наслаждаваме на местата, на които пътуваме, чрез преживяванията на местните. Това беше един „клик” в нашите мозъци. Идеята вече я имахме и започнахме да работим върху нея, след това намерихме партньорите, които биха могли да съберат всички наши мисли заедно в едно конкретно място, което всъщност сега е Locamba. Финансирането на нашата идея беше изцяло от нашите лични спестявания. Това беше началото на един старт на идея, която сме мислили дълго време и в момента, в който я измислихме, не искахме да се откажем по каквато и да е причина от нея.”


bottom of page