top of page

Внимание! Giveaway!


Прочете докрай и разберете как да спечелите!

Според данни от Евростат, всеки европеец произвежда средно по половин тон само домакински отпадък на година. Само 40% от този отпадък се рециклира, а в някои държави цели 80% от тези отпадъци отиват на сметище.


Защо това е важно? Превръщането на отпадъците в ресурс е един от ключовите фактори за кръговата икономика. Европейският съюз поставя основата на този процес в европейското законодателство. Повече за това може да научите тук: http://ec.europa.eu/environment/waste/

Този процес, който надхвърля европейските мащаби, може да бъде също подкрепен от всеки от нас. Как? Подготвили сме няколко прости стъпки за намаляване на отпадъците и замърсяването, с които всеки от нас може да направи промяна в дългосрочен план, която да започне още днес:

✔️ Споделяйте една кола с колегите си до работа, а защо да не използвате и градски транспорт? Столицата вече може да се похвали с нощен градски транспорт, благодарение на Спаси София. А какво по-забавно от споделен с цялата компания автобус на връщане от бара вечер, което освен че е по-весело, е и природосъобразно. Друга алтернатива на ежедневното шофиране е придвижването с велосипед, което помага и да поддържаме добра физическа форма!

✔️ Защо да купувате, след като можете да си направите сами? Напоследък широка популярност добиват винтидж мебелите или тези, направени от палети. Освен, че са различни и уникални, е много удоволетворяващо да сътвориш нещо за дома си със собствените си ръце и въображение, а в интернет е пълно с най-различни DIY проекти!

✔️ Купувайте по-големи опаковки или... не купувайте опаковки изобщо! Вземете си 1.5 литра вода, вместо 3 бутилки по 0.5 литра. Или още по-добре - вземете си бутилка за многократно използване. Не само, че е с мисъл за природата, ами и си е ваша персонална. От еднорози 🦄 до мотивиращи цитати- има ги във всякакви разновидности. Същото важи и за чашите за кафе за многократна употреба.

✔️ Забравете за найлоновите торбички. Не само, че замърсяват природата, не се събират разделно навсякъде, но и струват пари.

Ако все още нямате ваша собствена торбичка от плат, ние ще подарим на няколко от вас такава с логото на Европейската година на културното наследство, защото обичаме природата точно толкова, колкото обичаме и ЕС!

Единственото условие е да коментирате под този пост, че участвате в играта и след това да го споделите на стената си. В понеделник (16.04) ще изтеглим 5 от участниците, изпълнили всички условия, които ще получат своите торбички!

(Внимание‼️Наградите могат да се получат само лично в Информационния център на ЕС на ет.1 в сградата на Дом на Европа)

bottom of page