top of page

Какво е да си студент в чужбина: Университетът в Залцбург


През 2010 г., по време на бакалавърската си степен ("Международни отношения", СУ) имах възможност да уча в този университет като студент по програма "Еразъм", така че бях напълно наясно какво ме очаква, когато реших да се върна, този път като редовен студент.

Хубавите страни на университета са, че административно всичко е много добре организирано; лекциите, а и повечето от материалите се качват в интернет платформата на университета; има изключително много международни студенти, което прави академичната среда много по-интересна, толерантна и разнообразна; преподавателите, а и всички служители са изключително приятелски настроени и винаги готови да съдействат при въпроси или проблеми.

Допълнителен плюс е и липсата на такси за студенти от ЕС: единствената такса е 18 евро на семестър, дължима на студентската организация ÖH (Österreichische Hochschülerinnen- und Hochschülerschaft) и е задължителна за всички държавни университети в Австрия.


Трудностите през първата година

Трудности в нова среда винаги има, но при една добра предварителна подготовка не мисля, че има нещо, от което да се притеснявате.

За квартира наистина трябва да се помисли отрано: тук всички общежития са частни и места в тях се получат чрез различни агенции, но винаги се чака (в добрия вариант 1-2 месеца). Международният отдел към университета обаче е много активен и може да се свържете с него при всякакви въпроси. Има и наръчник за новите чуждестранни студенти, който всяка година се подновява. Стъпка по стъпка са обяснени всички процедури при започване на следването в Залцбург. А това е линкът към последното му издание: http://www.uni-salzburg.at/fileadmin/multimedia/Internationale%20Beziehungen/BFA_Info_13_web.pdf

Застраховки и транспорт

Европейската здравна карта е минимумът, който трябва да имате. Иначе може да си направите и австрийска здравна и социална застраховка, която за студенти е около 50 евро на месец. Относно транспорта - при един по-продължителен престой в града направо е задължително да си купите колело. Цените варират, но на старо може да си намерите такова и за 30-35 евро. Иначе студентите до 26 г. могат да си купят семестриална карта за транспорт (около 120 евро за 4 месеца, иначе редовната цена е 50 евро/месец). Това много зависи и от местоположението на квартирата: може и да не ви се наложи да ползвате транспорт!

От Залцбург може доста изгодно да се пътува с влак до други австрийски градове (мога да препоръчам този сайт: https://westbahn.at/), също до Германия, Чехия и Италия.

Работата

Почасова работа може да се намери сравнително лесно. Към момента за българи и румънци все още има ограничения и е нужно разрешително за работа. Тези ограничения обаче трябва да отпаднат от януари 2014 г.

Kариерни центрове

Университетът има кариерен център, организират се доста мероприятия и срещи на студенти с потенциални работодатели.

Има и различни студентски организации, към които може да се включите, в зависимост от интересите си. Моята специалност например има собствен миницентър: група студенти от по-горен курс, които организират консултации по различни въпроси/предмети всяка седмица.

Библиотека на университета, литература

Всеки факултет си има собствена библиотека със съответната литература. Досега не ми се е налагало да купувам учебник, но наистина има заглавия, които по-бързо се изчерпват от други. Това много зависи и от специалността, разбира се, а има и доста заглавия в електронен вариант.

Спорт

Има, и то много! Студентите могат да избират различни курсове от спортния център към университета: http://spowww.sbg.ac.at/usi/fileadmin/USI/Programm_aktuell/USI_WS_2013-14web.pdf

По-икономичен живот в града

По-евтините супермаркети са Lidl и Hofer, а за икономично хранене най-добрият вариант е сами да си готвите. "Евтини" заведения няма, а дори и да има, не искам да си и мисля къде може да са.

Вариант е и да си купувате обяд от студентското кафе (пак зависи в кой факултет сте), който е около 4-5 евро за супа/салата, основно ястие и десерт.

Относно мебели и обзавеждане най-добрият вариант е "Икеа". Мога да препоръчам и следния сайт: http://www.oeh-salzburg.at/service-das-hilft/boersen (тук има както обяви за стаи, така и за работа, а и за вещи, които искате да продадете/купите на старо). Един от най-посещаваните и полезни сайтове сред студентите тук.

Свободното време

В самия град има много туристически забележителности, които могат да се видят; различни музеи; паркове; езера; крепостта Hohensalzburg.

Тук като съвет мога да дам, че всяка година през май месец има седмица на отворените врати и тогава спокойно може да разгледате всички забележителности безплатно в определен ден.

Иначе около града също има местности, които си заслужава да се посетят (http://www.salzburg.info/en/sights/excursions). Хубаво е, че до тях се стига и с градския транспорт.

Професионални перспективи

Магистратурата, която следвам, е сравнително нова за университета и изцяло практически насочена за бъдеща работа в европейските институции и/или в организации/дружества, работещи по различни европейски проекти. От австрийските университети този е единственият, в който тя се преподава.

Също така е двуезична – част от предметите са на немски, а другата част – на английски. Фокусът на следването е Централна Европа и има избираеми курсове по чешки или полски език, а срещу такса от 65 евро/семестър, може да запишете и курсове по други езици към езиковия център (напр. испански, френски, руски, арабски, японски и т.н.)

Въпреки че има препоръчителна програма как трябва да върви следването (започваща с "въвеждаща фаза", след това "основна част", планови игри и завършваща с писането на дипломна работа и полагането на изпит за получаването на магистърската степен ), всеки студент може сам да определя колко и кои предмети да взима на семестър.

Тук е и моментът да се отбележи, че има курсове с максимален брой участници и ако не сте достатъчно бързи да се регистрирате навреме, трябва да отложите въпросния предмет за следващ семестър (част от предметите ги има само през зимен, респ. летен семестър). Като част от следването има и задължителен курс с екскурзия до европейските институции в Брюксел.


bottom of page