top of page

Настаняване


След като сте били приети в учебната програма в Европа, това е добра идея да планирате своя хотел, веднага щом можете.

Най-доброто място да започнете е вашия университет или колеж - да ги помолите за съвет да ви помогнат да се намери подходящо място за живеене.


Студентски общежития и апартаменти

Много университети и колежи в Европа предлагат настаняване на студенти в студентско общежитие или блок. Там обикновено има общи части, като салон или телевизионна зала, библиотека, или градини, където можете да се срещнете състуденти, така че това е един чудесен начин да се сприятелявате.

Някои общежития и апартаменти имат столови предлагат топли и студени ястия, или споделени кухни, където можете да приготвяте храната си.

Обикновено ще имате своя собствена стая, но също могат да бъдат предлагани за настаняване стаи, където можете да споделяте с един или повече студенти (от същия пол).

Стаи обикновено са готови оборудвани с легло, гардероб, шкаф и бюро. Някои може да предоставят одеала, хавлии, пердета, прибори за готвене, Wi-Fi достъп и повече - да се провери какво е и не е предвидено. Някои от стаите разполагат със собствен санитарен възел и миещи съоръжения, докато за други, може да се наложат комунални съоръжения.

Повечето зали за студентско пребиваване и апартаменти в Европа са за мъже, така и жени, но често можете да намерите един и същи пол в зали и апартаменти, ако предпочитате.

„Общежитията обикновено са на мястото, където са настанени чуждестранни студенти. Ако искате да подобрите (предимно английски) езикови умения и да участвате във всички видове на междукултурния живот на страната, това би било идеално за вас ... Най-добрият ми съвет е да започнете да търсите за настаняване само след като изпратите вашата кандидатура до мечтания университет , Намирането дори и на една малка стая в един голям град може да се превърне в кошмар, ако не е направено преди това. "

Дария Tarusina от Украйна, Университет на Eichstätt-Инголщад в Германия


Частни квартири

Много студенти избират да живеят в частни квартири. Можете да наемете място за себе си, или да споделяте с други студенти.

Споделянето може да помогне за намаляване на разходите и да може да бъдете общителен. Обикновено имате собствена спалня но споделяте баня, кухня и всекидневна зони с другите.

Внимавай за нови начини на живот - например, живот със семейство в локален хост или в проект "живеене между поколенията", където възрастните хора отдават под наем стая в техния апартамент или къща на един студент.

Най-добре е да попитате вашия университет, ако те могат да препоръчат частни квартири и опции за вас. Те могат да имат списък с реномирани компании за имоти. Много студентски съюзи имат уеб сайтове, за да ви помогнат да намерите стаи също.

При резервация на частни квартири, ние силно препоръчваме да се провери договора (и в идеалния случай настаняването) старателно преди да се регистрирате и да плащате. Ако се съмнявате, попитайте вашия университет или колеж за съвет.

"Студентската мрежа Еразмус предлага добри възможности от мрежи за пристигащи студенти, които могат да ви бъдат от полза. Можете да се свържете с други студенти и питате за практическа информация и съвети, плюс можете да намерите и други студенти, които искат да споделят апартаменти. "

Елина Mavrogiorgou, IKY / Еразъм + Гръцката Национална Αgency в Гърция

"Аз живея в общ апартамент в близост до университета с докторант от Израел. Мястото е страхотно и ние имаме много място в нашия апартамент. А също така е хубаво, че не е нужно да се споделяме кухнята с 10 други хора, въпреки че животът в един коридор може да бъде много по-забавен. Когато търсите жилище, е добре да се започне възможно най-рано. Аз се присъединих към Facebook групи и започна опашка за апартамент от студенти, веднага след като разбрах, че съм приета. "

Leonilla Koskivaara от Финландия, Umeå University в Швеция

Вземането на решение къде да живеете

Важно е да изберете настаняване, където ще се чувствате щастливи, удобно и безопасно. При избора, направете си изследвания - задавайте въпроси, като например:

· Колко близо е настаняването от мястото ми на обучение?

· Има ли добре обществени транспортни връзки?

· Дали областта е безопасна?

· Достатъчно тихо, за да се учи и да се спи ли е?

· Какво разходите за настаняване включват - и какви други разходи ще трябва да платите?ю

· Ако е осигурена храна – пък да се погрижат за вегетариански / халал / кошер / други специални диети?

Разходи

Разходите за настаняване варират значително между различни градове и държави в Европа. Попитайте избрания университет или колеж за водач на типичните разходи за настаняване в района.

Който и вариант да изберете, уверете се, че ще намерите точно това, което е и не е включено в цената. Например, праверете дали таксата включва храна, отопление, електричество, Wi-Fi, застраховка, паркинг, пералня, почистване и други предмети? Има ли такса за администриране, за да резервират хотела и подпишат договора? Дали жилището е напълно оборудвано или ви е необходимо, за да си купите съдове за готвене, легла, мебели и т.н.?

"Аз живея в апартамент, който деля с един друг студент, един човек прави стаж и друга работа в Стокхолм. Аз наистина харесвам баланса, който сме създали в плосък дял - ние сме като едно малко семейство сега. Ние всички се разбираме перфектно, готвим заедно и излизаме за напитки като група. Регистрирайте се с студент чрез жилищните агенции възможно най-скоро. Общежития като цяло са много по-евтини, отколкото да търсите за настаняване по своему. Ако търсите хотел онлайн чрез групи или реклами, да сте много наясно с измами и фалшиви съобщения. "

Александър Браун от Великобритания, Karolinska Institutet в Швеция

"За да се предотвратят всякакви главоболия, когато търсят настаняване; бъдете честен за себе си и своя жизнен стил, определен справедлив бюджет за областта, която търсите и да се даде достатъчно време, за да се намери нещо. Нищо в живота не е лесно, но с малко постоянство, ще намерите нещо чудесно за вашите нужди и желания! "

Ами Стивънс от Великобритания, учи за магистърска степен по Neuroscience в Свободния университет в Берлин в Германия.


bottom of page