top of page

Утвърждаване на неформалното и неофициално учене



Защо валидирането на неформалното и неофициалното учене

"Реалното" учене през целия живот е повече от добавяне на професионални обучения и курсове към вашата автобиография. Ние също така се учим по неформален начин, без интерес, но без одобрена учебна програма и дори неофициално, чрез опит, но без съзнателното намерение да придобием знания или умения. ЕС се ангажира с дейности, за да гарантира, че тези алтернативни начини на учене се признават, утвърждават и могат да доведат до квалификация.

Какво е валидирането на неформалното и неофициалното обучение?

Както беше подчертано в Програмата за нови умения за Европа от юни 2016 г., хората трябва да могат да използват пълния набор от умения за кариерата си или за по-нататъшно обучение - включително това, което са придобили по неформален или неофициален начин. Ученето от какъвто и да е източник има стойност. Тези умения трябва да бъдат видими и отчетени, например за увеличаване на пригодността за заетост.

Процесът на валидиране позволява на лица в четири отделни стъпки да идентифицират, документират, оценяват и удостоверяват всички форми на обучение. Неговото въздействие може да бъде значително, за да се постигне по-добро съответствие между уменията и търсенето на работна сила, да се насърчи възможността за прехвърляне на умения между предприятията и секторите и да се подпомогне мобилността на работните места и ученето между страните Той

може също така да допринесе за борба със социалното изключване, като осигури начин за подобряване на пригодността за наемане на работа на лица, преждевременно напускащи училище, безработни лица, нискоквалифицирани възрастни и граждани на трети държави.

Кога?

Препоръката на Съвета за валидиране от 2012 г. насърчава държавите-членки да въведат национални договорености за валидиране до 2018 г. Тези договорености следва да позволят на лицата да повишат видимостта и значението на своите знания и умения, придобити извън официалното образование и обучение: на работното място, доброволчески дейности.

Как?

Очаква се до края на 2018 г. голям брой държави-членки да са предприели конкретни стъпки, за да предоставят на хората възможността да покажат и докажат цялото обучение, придобито по време на своя живот, освен от формалното образование. Европейската комисия и Европейският център за развитие на професионалното обучение (Cedefop) подпомагат държавите-членки в този процес. Европейските насоки за валидиране предоставят политика и практически съвети на държавите-членки и заинтересованите страни относно прилагането му. Европейският инвентаризационен списък предоставя уникален отчет за това как се използва валидирането на национално, регионално и местно равнище в Европа, илюстрирано с примери за добри практики. Освен това той съдържа тематични анализи на ключови въпроси, свързани с разработването и изпълнението на инициативи за валидиране. Тези доклади са източник на информация за подкрепа на диалога между различните заинтересовани страни при разработването и прилагането на валидирането в Европа. Насоките и списъкът са свързани в онлайн базата данни, публикувана от Cedefop. Консултативната група на ЕКР следва изпълнението на Препоръката на Съвета (протоколите и документите могат да бъдат намерени в Регистъра на експертните групи на Комисията).

bottom of page