top of page

Вижте как се нареждат британските университети според класацията на The Guardian за 2018 година.


Ежегодната класация на британските университети, издавана от английската компания The Guardian, е един от водещите наръчници при избор на университет. Класацията подрежда университетите според редица фактори: кариерни перспективи, удовлетвореност на студентите от програмите, от качеството на преподаване, условията за прием и други. Най-общо тя се фокусира върху преподаването, студенсткото удовлетворение и възможностите за реализация – важни условия, които студентите взимат предвид, когато избират университет. Основната класация е подразделена на 54 отделни предметa. В този материал ще обърнем внимание и на няколко от основните специалности и кои британски университети се представят най-добре в тях.


Университетаът Кембридж оглавява класацията Guardian University Guide за седма година подред, докато Оксфорд е на второ място, а St Andrews – на трето. От миналата година се наблюдават малки разлики сред първите 10 университета: Durham University, който заема шесто място през 2017 година, за 2018 се изкачва на четвърто, а Bath University от десето минава на пето място. Imperial College London, Loughborough, Warwick, Lancaster, Surrey и UCL са останалите университети в топ 10.

Надолу в класацията някои университети се изкачват драстично от миналата година. Сред тях е Liverpool Hope (56-то място), който е университет едва от 15 години и надминава своя конкурент University of Liverpool (67-мо място).

University of West London е друго известно висше учебно заведение, което преминава на 58-мо място от 96-то през миналата година. Що се отнася до класацията според видове специалности, Кембридж оглавява тринайсет от тях, а Оксфорд – седем.

Финанси и счетоводство

В областта Финанси и счетоводство University of Leeds заема първото място със своите 5 бакалавърски програми. Следва Lancaster University с 18 бакалавърски и една магистърска програма, University of Warwick с две бакалавърски програми, London South Bank със 7 и Loughborough с две бакалавърски програми.

Изкуства

Първото място в сферата на програмите по изкуство заема University College London (UCL) със своите две бакалавърки програми по изящни изкуства (Fine Arts). Следат го Newcastle и Oxford отново с програмите си по изящни изкуства. На четвърто място е университетът Oxford Brookes, който освен изящни изкуства предлага програми по филмово изкуство, история на изкуството, музика, публицистика. На пето място се нарежда University of Leeds с бакалавърските си програми по изкуство и дизайн, изящни изкуства, история на изкуството, съвременна култура.

Икономика

Бакалавърките програми на Кембридж по икономика заемат първото място, а тези на Оксфорд – второто. На трето място е университетът Heriot-Watt със своите шест магистърски програми. С 12 бакалавърски икономически специалности е университетът Нотингам, който е четвъртият в класацията. На пето място е Coventry University с 4 бакалавърски програми, следван от Leeds, Surrey, Warwick, Bath, Durham и King’s College London.

Право

Кембридж и Оксфорд отново оглавяват класацията, базирана на специалност Право. Докато Кембридж предлага една бакалавърска програма, заемаща първото място, Оксфорд има цели 6, които специализират в 6 вида европейско и национално право.Третото и четвъртото място се заемат съответно от Queen Mary и Durham, а чак на пето ямсто се нарежда London School of Economics (LSE).

Компютърни науки и информационни технологии

Кембридж поддържа първото си място и в тази категория отново с единствената си бакалавърка програма. На второ място е университетът St Andrews с 12 бакалавърски и магистърски програми. На трето място е Imperial College, a на четвърто се нарежда Loughborough с голямо разнообразие от 21 програми по специалността. Петото място се отрежда на Swansea University в Уелс.

Бизнес, мениджмънт и маркетинг

В специалността бизнес Оксфорд заема първото място с бакалавърската си програма по икономика и мениджмънт. University of Bath се нарежда на второ място с осемте си бакалавърки програми по бизнес администрация и международен мениджмънт. Трети пък е университетът със завидно разнообразие от програми – общо 60 бакалавърки и магистърски в сферата на мениджмънта. Четвърти и пети са Warwick и Dundee със съответно 16 и 28 програми, сред които преобладават тези по международен мениджмънт и маркетинг с различни видове специализации.

Основната класация на университетите, The Guardian 2018: първите 20


Пълното класиране на университетите можете да видите на: https://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2017/may/16/university-league-tables-2018

Материал на Милена Узунова

Източник Сп. Образование и специализация в чужбина


bottom of page