top of page

Ръководство за начинаещи: Как да се влюбите в Ливан!


Близкият Изток е регион, който е толкова богат на история и култура, че изобщо не е изненада фактът, че много пътници от цял свят избират именно това място, когато търсят екзотично и вълнуващо преживяване, което ще остане незабравимо. Ливан, малка близкоизточна и средиземноморска нация, има невероятно богата история, датираща още от преди хиляди години, което я е превърнало в голям музей на открито. Въпреки сравнително малките си размери, той предлага уникално разнообразие, спиращи дъха природни чудеса и смесица от култури и обичаи, които не се срещат никъде другаде в региона. Столицата Бейрут е наречена "Париж на Близкия Изток" и наистина отговаря на името си. Ливан ви предлага възможност да изживеете незабравимо приключение и да придобиете нова перспектива за тази част на света, а ние - любимите ви водачи, бихме искали да ви кажем как!


Бейрут никога не спи

Времето в Бейрут е отбелязано като най-доброто, което бихте могли да поискате. Ливанците са едни от най-гостоприемните и весели домакини, които някога ще срещнете, което, като цяло, е характерен елемент на културата им. Повечето от тях говорят арабски, френски и английски език, правейки комуникацията и взаимодействието с местните хора лесни и вълнуващи. Нищо няма да е по-приятно от това да се присъедините към група местни при опитването на ястията Tabboule и Fattouch или пък вкусното Kunefe. Това, което е още по-приятно, е да се разхождате по залез слънце, за да стигнете най-накрая до Рауче - известният и зашеметяващ набор от скали, известни като "Пирунската скала". По време на двуседмично пребиваване в Бейрут, може да се каже, че мястото отворя очите, а именно разговорите с местните жители от всички среди и култури допринасят за това самоосъзнаване. Това е най-добрият начин да се разбере религиозното, културното и етническото разнообразие на Ливан, което не е равнопоставено в региона.

Улицата Хамра е туптящото сърце в центъра на Бейрут. В общи линии, никога не спи, подобно на истинско сърце. Там можете да намерите най-добрите кафенета, най-добрите ресторанти, предлагащи най-вкусните Батати Хера (пикантни картофи) и световноизвестни магазини за дрехи (за любителите на пазаруването). Цялата улица наподобява мини Champs-Élysées с всичките си светлини, големи светлинни знаци и фантастични минувачи - не е чудно защо градът придобива прозвището си.


Сидон

Пътуването до Сидон е наистина приятно. След само един час на пътя се озовавате в този красив и освежаващ пристанищен град, готов да излезе от настроението на Бейрут и да ви потопи в своята собствена атмосфера. Предлагаме да започнете с обикновена чаша кафе, което да се пие на морския бряг. Почти ще се създаде усещането, че нищо в този свят няма значение. Всичко, което ще почувствате и вкусите, ще бъде кафеената миризма на морето и нежните свежи бризове, които перфектно се сливат с вълните.

Очарователен факт за Сидон е, че е бил обитаван най-малко от 4000г. пр.н.е. Това е наистина стар град! Местните жители на Сидон казват, че градът е бил изключително богат и процъфтяващ финикийски център, който се радва на голяма сила и слава. Посещение на неговия Ешмун храм - уникално събрание от древни руини, посветени на финикийския Бог на изцелението. Със сигурност не можете да устоите на това да направите снимки! Старите судони на Сидон, музеят на сапуните, както и тихите пътеки и паркове на Брамиех ще направят неочаквано добро впечатление! Сидон е привлекателно място, където градът и морето нежно се прегръщат, превърщайки времето ви там изпълнено с любов, гостоприемство и завладяващи стари истории.


Очарованието на Тир

Друг финикийски град с друга финикийска история? Да, но с много за казване, и със сигурност много повече да се види и преживее! След по-малко от 2 часа шофиране от Бейрут, можете да намерите най-добрите и чисти плажове в Ливан, за да плувате, да правите слънчеви бани или просто да прочетете книга край морето и всичко това в този удивителен град, наречен Tир, известен още и като Сур. Ако имате късмет, можете дори да видите морски костенурки, готови да плуват заедно с вас и да направите престоя в Тир повече от запомнящ се. Посещението на двата основни археологически обекта, Ал-Мина и Ал-Бас, които датират от третото хилядолетие преди Христа, са едни от най-хубавите неща в града. Те са истински исторически чудеса, които ще спират дъха, а екскурзоводите там са сред най-учнивите, ерудирани и приветливи хора. Те могат да прекарат деня си с желанието да ви разкажат всичко за Тир и дори няма да ви таксуват за това! Разходката из стария град е толкова приятна; тя представя традиция и християнски устои, които увеличават междукултурното очарование към мястото и напомнят за изненадващото разнообразие, което характеризира държавата. Тир е легендарното родно място на Дион - финикийският лидер и първата кралица на Картаген. Но също така е домът на най-добрите примери за римска архитектура, древни живописни места и слънчеви плажове.


Афка – истински свят от мечтите

Това е мястото, където буквално ще забравите, че сте в Близкия изток. Зелени пейзажи, висока надморска височина, мъгливо време, водопади и пещери, а не типичните забележителности, които бихте очаквали да откриете в страна от Близкия Изток. Не повече от 40 мили от Бейрут, Aфка, в североизточната част на столицата, е друго място, което определено ще направи пътуването сякаш още по-специално. Това екзотично и сюрреалистично място се отличава с колосалната си пещера и огромните каменни образувания, които се облеват от зачервен водопад, който се влива река Адонис. Катеренето до пещерата е такова вълнуващо преживявание, че ще изпомпате целия си адреналин. Тя ви дава перфектен изглед към емблематичния малък мост, на който можете да видите водопадите и синия лагунен природен басейн, където можете да поплувате. Aфка е място, където можете да изчистите ума си, да прегърнете природата и да напишете стихотворение за любов, което го прави добра дестинация за онези, които искат да избягат от натоварения градски живот и за миг да се потопят в свят на сънищата и мечтите.


Баалбек е машина на времето

Ако си мислехте, че Сидон е древен град, изчакайте да чуете за Баалбек, обитаван още през 9000 г.пр.Хр. След като стигнете до този град в северозапад от Бейрут в долината Бекаа, веднага ще забележите големите удивителни римски храмове. Те ще ви призоват да пожелаете да преоткриете това уникално старо съкровище. Великолепният храм на Бакхус несъмнено е най-прекрасният сред всички руини в археологическия район на Баалбек. Това е живо доказателство за величието на този град, подобно на неговия прекрасен "Камък на Юга" - най-големият издялан монолит на Земята, тежащ повече от 1200 тона. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да влезете в храма и внимателно да погледнете символичните мотиви и писанията, които съдържат мистерия и античност.

Интересен факт за Баалбек е, че той е завладян от Александър Велики през 334 г. пр. Хр., след което е преименуван на Хелиополис - "Градът на Слънцето", като бихте разбрали защо, ако обиколите стените и портите му. Хората в Баалбек са много повече от щедри. Те ще ви развеждат из града и дори ще ви поканят на вкусно ливанско ястие. Вътре в археологическия резерват, музеят на Баалбек предлага ясно и завладяващо резюме на историята на града, с повече руини и скали, които са запазени на закрито, а оттук следва и да си отковорите на въпроса "Кой каза, че се нуждаете от машина на времето, за да се върнете в миналото?" - просто можете да посетите невероятния град Баалбек, който ще ви разкаже хилядолетната си история, чакаща да бъде разказана във всеки един удобен момент!


bottom of page