top of page

Как да направите добро впечатление на човек, с когото току-що сте се запознали?


В следващите редове ще ви представим 13 хитри начина, които ще ви улеснят в разговорите с непознати.


Покажете интерес към човека, с когото разговаряте. Хората обичат да говорят за себе си. За да разчупите леда, оставете ги да приказват. Слушайте внимателно и се старайте да изглеждате заинтересовани.

Избягвайте въпроси, на които може да се отговори с „да“ или „не“. Подбирайте такива, които са по-отворени. Вместо да ги питате „Добре ли си изкарвате?“, пробвайте с „Как научихте за това събитие?“.

Оставете другия да ви обясни нещата, които вие не разбирате. Ако човекът, с когото разговаряте, спомене нещо, което ви е непознато, позволете му/й да ви го обясни. По този начин разговорът ще трае по-дълго.

Четете новините. По този начин винаги ще можете да съживите разговор, който е стигнал до неудобно мълчание. Просто попитайте: „Чухте ли какво се случи там?“.

Споделете своя опит. Ако човекът отсреща спомене нещо, което ви е познато (или и вие сте минали през същата ситуация), не се колебайте да споделите своя опит. По този начин ще се сближите.

Приложете техниката С.П.О.М. Не забравяйте тези букви. Те ще ви бъдат особено полезни, когато водите разговор с непознат.

  • С-емейство: Колко деца имате? Отдавна ли живеете тук? Какво ви допада най-много в този град?

  • П-рофесия: С какво си изкарваш прехраната? Върху какво работите в момента? Каква е най-трудната част от вашата професия?

  • О-тдих: Какво правите през свободното си време? От колко време играете тенис?

  • М-ечти: Коя е най-голямата ви мечта? Къде бихте отишли, ако можехте да пътувате навсякъде? Какво сте искали да направите винаги?

Бъдете честни. Ако обичате дългите и приятни разговори, просто го кажете. Някои лични въпроси от типа на „От какво се страхувате?“ или „Какво най-много ви допада във вашия живот“ също са подходящи.

Учете се от най-добрите. Наблюдавайте известните оратори по телевизията, следвайте ги в мрежата. По този начин ще се научите как да задавате въпроси (и какви), как да използвате паузите и кои вицове са подходящи в подобни ситуации.

Повдигайте самочувствието на събеседника си. Един комплимент или усмивка могат да направят много. Ако сте любезни, веднага ще привлечете вниманието на отсрещния човек. Естествено, бъдете честни и не преувеличавайте.

Практикувайте, за да се усъвършенствате. Само практиката ще ви направи експерт. Затова използвайте всеки един момент, който ви се отдава – независимо дали става дума за човека до вас в метрото или за чистачката в офиса ви.

Не забравяйте правилото Р.А.П.И. – религия, аборт, политика, икономика. Бившите гаджета също не са подходящи теми за разговор.

Използвайте по-добрата версия на въпроса „Какво правиш?“. Например – „С какво ви харесва да се занимавате напоследък?“. Така ще дадете възможност на събеседника си да се съсредоточи върху онази сфера, в която се чувства най-комфортно (семейство, работа, обучение и т.н.).

Не сте сами. Не забравяйте, че не само вие се чувствате странно или сте срамежливи по време на разговорите с непознат. Дори хората, които изглеждат много уверени, могат да изпитват същото като вас. Затова разчупете леда първи. Заслужава си!

Източник: BrightSide


bottom of page